Több mint duplájára nőtt az elektromos autók száma és ezzel a nyilvános töltőállomások kihasználtsága is a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal közleménye szerint. Töltőállomásokból csaknem 25 százalékkal van több, mint tavaly.

Egyre többen használják a nyilvános elektromos töltőállomásokat – derült ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legfrissebb beszámolójából. A hivatal adatai szerint 2022 második negyedévében 45 százalékkal több energiát töltöttek nyilvános elektromos töltőállomásokon a felhasználók, mint 2021 hasonló időszakában. A töltőberendezések száma pedig 24,8 százalékkal, 2 031 darabra nőtt egy év alatt. Ezeken a töltőberendezéseken 4 094 csatlakozó áll az elektromos gépjárművet használók rendelkezésére.

Az előző év azonos időszakához képest minden megyében növekedést figyelhető meg. A legnagyobb bővülés Békés (41,7 százalék), Tolna (41,7 százalék), Hajdú-Bihar (40,7 százalék) és Győr-Moson-Sopron (40,5 százalék) megyékben volt. Budapesten 126 új töltőt telepítettek.

A zöld rendszámmal rendelkező, tehát környezetkímélő autók száma egyébként 67 százalékkal nőtt a Belügyminisztérium adatai szerint a tavalyi adatokhoz képest. Mára több mint 53 ezer elektromos autó rója hazánk útjait.

Mindezek miatt a töltésre fordított energia mennyisége is jelentősen megnőtt: 2022 második negyedévben 4 888 MWh-nyi villamos energiát használtak fel az autósok a nyilvános elektromos töltőállomásokon, 2 640 MWh-val többet, mint 2021 azonos negyedévében; a töltések száma pedig a duplájára nőtt.

Forrás: Magyar Hírlap

Kép: Purger Tamás