A kormányfő a magyar gazdaság helyzetéről, az árstopok politikájáról és a szankciók hatásairól is beszélt a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A szankciók fűtik az áremelkedést és az inflációt

Orbán Viktor szerint annak a belátása hoz majd változást egész Európában, hogy a szankciók magas energiaárakhoz vezetnek. „Ez egy szankciós felár” – fogalmazott.

Az energiaárak pedig felelősek az inflációért – fűzte tovább gondolatmenetét a miniszterelnök. Hozzátette: Minden európai országot gyötör az infláció különböző mértékben és emögött főként az EU-s szankciók állnak.

„Ha fölmegy az energia ára – és a szankciók azok áremelő tényezőt jelentenek – mondjuk két-háromszorosára, akkor az két-háromszoros inflációt is magával hoz,

tehát közvetlen összefüggés van a magas energiaárak meg a boltban fizetett számlák értéke között”

– magyarázta. Az élelmiszerinfláció mögött is javarészben energiaár van, ami szállítmányozás drágulásával vagy a mezőgazdasági termelési nehézségekkel, példának okáért a műtrágya kérdésével – ami földgáz kérdése – áll kapcsolatban.

„Ha nem lennének szankciók, mondjuk holnap reggel egy tündér varázsütésre ezeket megszüntetné, akkor azt tapasztalnánk, hogy az árak is, mármint az infláció mértéke, az áremelkedés mértéke is legalább a felére, de lehet hogy még nagyobb mértékben is azonnal csökkenne”

– világított rá a kormányfő.

Új árstopok jöhetnek

A miniszterelnök szerint a nemzeti konzultáció a véleménynyilvánítás mellett azért is fontos, hogy mindenki, a cégek és az emberek is rájöjjenek, hogy veszélyben vannak a gazdasági helyzet miatt, csak másfajta módon.

A kormány nem nézi ölbe tett kézzel az árak emelkedését, „mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy az inflációt csökkentsük” – hangsúlyozta Orbán Viktor. Utalt arra is, amit korábban már elmondott, hogy

2023 végére az inflációt egy számjegyűvé kell tenni Magyarországon.

A cégek pedig abban a tekintetben vannak veszélyben, hogy az energiaárak növekedése miatt elveszítik a versenyképességüket, és ha ez megtörténik elbocsátások lesznek. A kormánynak azért is fontos támogatnia őket, hogy ne legyen munkanélküliség.

A gazdaság minden területén fontos feladatai vannak a kormányzatnak a kormányfő szerint. „Ezért van benzinár-stop, ezért van rezsivédelem, ezért van bizonyos termékeken, élelmiszeripari termékeken ársapka és ezért döntünk majd a következő hetekben folyamatosan arról, hogy egy-egy központilag árszabályozott terméket, illetve ezeknek a listáját újabbakkal bővítsük” – fejtette ki.

„Lesznek újabb termékek, amelyeknek az árát központilag, annak a maximumát meg akarjuk határozni, ahogy ma azt hat alapvető élelmiszer esetében tesszük”

– jelentette be Orbán Viktor.

Az árszabályozás jelenleg az alábbi alapvető élelmiszerekre terjed ki:

  1. kristálycukor

  2. búzafinomliszt (BL 55)

  3. finomított napraforgó-étolaj

  4. házi sertéscomb

  5. csirkemell, csirke far-hát, csirkehát, csirkefar, csirkeszárnyvég

  6. ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8% zsírtartalmú tehéntej

A cégeknek fontos a kamatstop

A cégek esetében alapvetően kétféle kamat van: a fix és a változó. Ahol fix, ott nem érintik a mostani gyors kamatemelések a vállalkozásokat, de a változó kamatoknál nagy ugrást jelent, ami „földhöz vágja a cégeket”, el kell bocsátaniuk az embereket.

A kamatstopról keserves vita folyt a legutóbbi kormányülésen, de cégek megvédése érdekében

úgy döntöttek, hogy nem engedik felmenni a kamatokat mondjuk 20 százalékig, hanem egy határt húznak, tehát 7,7-8 százalékos szint környékén megállítják a kamatokat. Ennek költségeit a bankoknak kell majd kifizetniük

– tette hozzá.

Nem jó dolog, amikor a gazdaságba így kell beavatkozni, de vannak olyan krízishelyzetek, amikor meg kell tenni – hangsúlyozta. A kamatstop a júniusi kamatszintig húzza vissza a plafont és november 15-től hatályos.

A nagyobb cégek kevésbé vannak kitéve a kockázatoknak, ezért kell a kis- és közepes vállalkozásokat jobban segíteni, hiszen ők foglalkoztatják a legtöbb embert. Persze

a nagy cégeket sem hagyják magukra, egy 150 milliárd forintos gyármentő program indult az ő megsegítésükre is. Ennek lényege, hogy energiatakarékos beruházások valósuljanak meg Magyarországon.

Forrás: MTI / hirado.hu

Fotó: Balogh Zoltán / MTI