Az új, mintegy 250 négyzetméter alapterületű, 200 fő befogadására képes debrecen-tócoskerti templom felszentelését Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita, Orosz Atanáz miskolci és Szocska Ábel nyíregyházi megyéspüspök együtt végezték, a december 3-i szertartásba bekapcsolódott Palánki Ferenc debreceni-nyíregyházi főpásztor és Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke is.

A Szentháromság-templom megépítéséhez az elmúlt években a Hajdúdorogi Főegyházmegye jelentős állami támogatást kapott, ennek köszönhetően a saját források átcsoportosításával a városrész közössége immár saját templomnak örülhet. A beruházás mintegy 380 millió forintból valósult meg.

Az ünnepi Szent Liturgián a szentbeszédet Szocska Ábel püspök mondta. „Isten országa köztetek van!” – ebből indult ki tanítása.

A Nyíregyházi Egyházmegye főpásztora Isten áldását kérte mindazokra, akik az új templom felépítésén fáradoztak és áldozatot hoztak érte. Mindenki más feladata pedig legyen az, hogy minél többekhez eljuttassa az üzenetet, amit a templom hirdet, az Örömhírt, hogy minél többen rátalálhassunk Istenre.

A tócóskertiekkel ünnepelt Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár is.

Mint mondta: felemelő érzés megtapasztalni azt, hogy hazánkban új templomok épülnek és közösségeink megerősödnek. A Hungary Helps missziója révén a világot járva sok helyen megtapasztalta, hogy a keresztény közösségek megmaradásának alapeleme az, hogy ha van hol összegyűlniük. Emlékeztetett: nagyon sok helyen nem lehet szabadon a vallást gyakorolni, hiszen több mint háromszázmillió keresztényt üldöznek napjainkban. Ezek az emberek az életüket kockáztatják, amikor szentmisén vesznek részt, miközben Nyugat-Európában érdeklődés hiányában lebontják vagy szórakozóhellyé alakítják át a templomokat, s az úgynevezett politikai korrektség jegyében eltávolítják a közterekről a keresztény emlékeket. Szélsőséges szervezetek pedig a Közel-Keleten vagy Afrikában a földdel teszik egyenlővé a szent helyeket.

Forrás: Magyar Kurír

Kiemelt kép: Hajdúdorogi Főegyházmegye