A varsói rendőr-főkapitányságon múlt héten felrobbant, Ukrajnában kapott ajándéktárgy miatt felfüggesztették Dmitro Bondart, az ukrán Rendkívüli Helyzetek Állami Szolgálata (DSZNSZ) főnökhelyettesét – közölte kedden Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter.

Kaminski a Twitter-oldalán azt írta, hogy értesülése szerint a Jaroslaw Szymczyk tábornoknak, lengyel rendőrfőkapitánynak átadott ajándéktárgy robbanása ügyében bűnügyi eljárás indult Ukrajnában, Bondart pedig felfüggesztették.

Mint arról a 2022 plusz is beszámolt, múlt szerdán Varsóban felrobbant ajándékot Szymczyk december 11-12-i ukrajnai munkalátogatása során kapta. A rendőrfőkapitány könnyű sérüléseket szenvedett, rövid kórházi megfigyelés után hazaengedték.

Hétfőn Szymczyk a TVP Info lengyel közszolgálati hírtelevíziónak az ő lehetséges felfüggesztéséről szóló sajtóértesülésekre reagálva elmondta: nem tervezi lemondását a robbanás kapcsán. Megköszönte ez ügyben Kaminski támogatását is. A belügyminiszter ugyanis kizárta Szymczyk menesztését, Piotr Müller kormányszóvivő viszont a nyomozás eredményeitől tette függővé az esetleges személyzeti következmények levonását.

A főkapitány a TVP Infónak elmondta: ukrajnai látogatása során hivatali partnerével, Ihor Klimenkóval, valamint a DSZNSZ-t irányító Szerhij Krukkal és Dmitro Bondarral találkozott. Mindkét találkozón egy-egy használt, partnerei állítása szerint üres és működésképtelen gránátvető csövet kapott. (??? – a szerk.)

A Rzeczpospolita lengyel napilapnak Szymczyk hétfőn elmondta: az Ukrajnából hozott egyik tárgyat szerdán a varsói irodája melletti helyiségben át akarta helyezni, s amikor megemelte, a cső felrobbant.

Az Ukrinform ukrán hírportál által hétfőn idézett DSZNSZ-közlemény szerint az ajándékot hálából adták Szymczyknek. „Meg vagyunk győződve, hogy szó sem lehetett ártó szándékról” – írták. Lengyelország már múlt héten magyarázatot kért az ukrán féltől.

Az ügyet az illetékes lengyel szolgálatok és az ügyészség is vizsgálják. A varsói kerületi ügyészség csütörtöki közleménye három embert, köztük Szymczyket említi kárt szenvedett személyként.

2022plusz:

Mit lehet erre mondani? A lengyel média szerint a gránátvetőt –  a szigorú biztonsági előírásokat megszegve – maga Szymczyk élesítette be véletlenül az irodájában. Úgyhogy ez az „át akarta helyezni a gránátvetőt” duma elég gyönge lábakon áll.

A tábornok úr pedig már biztosan megtanulta, hogyha valamihez nem ért akkor azt ne piszkálja. Még ha a testvéri ukránoktól kapta, akkor se.

Forrás: MTI/Hirado.hu

Kép: Wikipedia