December 16-án a magyar származású mexikói fotográfus, Adalberto Ríos Szalay képeiből nyíló tepoztláni kiállítással zárult le a Mexikói Magyar Kulturális Hetek rendezvénysorozat. Az események során csaknem négy hónapon keresztül kínáltunk a kultúra és a művészetek szinte minden ágát felölelő programokat a közép-amerikai országban.

A Mexikói Magyar Kulturális Hetek utolsó rendezvényeként nyílt meg december 16-án Tepoztlánban a múzeumként működő Jézus Születése kolostorban a Mexikó és Magyarország: kapcsok és hasonlóságok a kultúra terén című fényképkiállítás. A tárlaton Adalberto Ríos Szalay magyar származású mexikói fotográfus képein keresztül adtak számot a rendezők a két ország különleges kapcsolatáról.

Az augusztus 26-án kezdődött Magyar Kulturális Hetek célja az volt, hogy átfogó képet adjon rólunk, így a helyi közönség művészeti, gasztronómiai, oktatási és sportrendezvényeken keresztül ismerkedhetett a hagyományainkkal, értékeinkkel. Bemutatkozott a magyar irodalom, zene, szobrászat, filmművészet és fényképészet, a gasztronómia és borkultúra is. A fővároson kívül Mexikó nagyobb kulturális központjaiban (Guadalajara, Guanajuato, Morelia) is valósultak meg programok. A két ország közötti kapcsolatok erősödése jegyében Mexikóvárosban Budapestről neveztek el utcát.

Magyarország képviseltette magát a legnevesebb mexikói fesztiválokon, a Guadalajarai Nemzetközi Könyvvásáron, a Moreliai Nemzetközi Filmfesztiválon és az összművészeti Cervantino Nemzetközi Fesztiválon. A programsorozat keretében az érdeklődők személyesen is megismerhették például Tóth Krisztina író, költő, műfordítót, Bartis Attila író, fotográfust vagy Tóth Barnabás filmrendezőt.

A Magyar Hírlap teljes cikke itt olvasható.

Kép: Pixabay