Gyújtogatás, vandalizmus, és sok sebesült – ez a szilveszter éjszaka mérlege Berlinben és több német városban. Különösen a migránsok által lakott negyedekben és a szélsőbaloldal központjában volt nagy a vandalizmus. A tomboló „ünneplők” rakétákat lőttek mentőkre, rendőrökre és tűzoltókra is.

Berlinben szilveszterkor pirotechnikai eszközökkel lőtték a járműveket, épületeket és járókelőket. A rendőrök és a tűzoltók is „tűz alatt” voltak. A rendőrök, mentők és a tűzoltók is megsérültek a tűzijátékoktól a műveletek során – írta a Die Welt. A város több pontján szándékosan lőttek tűzijátékkal járművekre és épületekre, valamint emberekre.

Zavargások Berlinben, busz

Elképesztő állapotok Berlinben. Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Paul Zinken

Tempelhof kerületben egy buszt pirotechnikai eszközökkel és tűzoltó készülékkel dobáltak meg. A szélvédő tönkrement. A Lichtenrade kerületben a rendőrség szerint 60-80 ember próbált meg tűzijátékkal felgyújtani egy járművet.

A berlini tűzoltóság több mint 1700 hívásra reagált, ami közel 700-zal több, mint egy évvel ezelőtt. Ez az újév reggeli előzetes mérleg szerint. A jelentés szerint 22 ember sérült meg petárdák és rakéták által.

38 esetben támadtak a mentőszolgálatokra, és 15-en megsérültek.

Az egyik sérült mentőst kórházba is kellett vinni. „Ezt a magatartást semmi sem indokolja, és csak a leghatározottabban elítélni tudom” – mondta Karsten Homrighausen tűzoltóigazgató.

A jórészt migránsok lakta Neuköllnben riasztófegyverekkel lőttek a rendőrökre.

Szintén a fővárosban egy üzlet kirakatát „lerobbantották”. „Kollégáink gyorsan megérkeztek, majd szó szerint tűz alá vették őket” – tweetelte a rendőrség. Egy rendőr sérüléseket szenvedett. Mitte-ben egy nő a nyakán sérült meg egy petárdától. A rendőrség a város más részein is jelentett tűzijátékkal kapcsolatos incidenseket.

Jelentős zavargások voltak Düsseldorfban, a zsúfolt óváros mellett a város egész területén voltak összecsapások.

Zavargások Berlinben, tűzoltás

Egy felgyújtott raktárat oltanak a tűzoltók Düsseldorfban. Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Thomas Banneyer

 

A kölni rendőrök szilveszterkor több száz fővel vonultak ki különböző helyszínekre. A 2015-ös szilveszterhez hasonlóan ezúttal is előfordult, hogy migránsok támadtak fiatal nőkre és szexuálisan zaklatták őket.

Zavargások Lipcsében, tűz

Lipcse Connewitz negyedében voltak a legsúlyosabb zavargások. Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Sebastian Willnow

Lipcse Connewitz negyedében álarcosok gyújtogattak és támadtak a rendőrökre. Connewitz az egyik legjelentősebb németországi központja az agresszív szélsőbaloldalnak és az antifának.

Rengeteg rendőr volt szolgálatban

Berlinben mintegy 1100 rendőr volt szolgálatban szilveszterkor. A város nem kérhetett erősítést más szövetségi államokból, mert a rendőrség egész Németországban erős nyomás alatt volt ebben az időszakban. 2022-ben 8400 esetben történt erőszakos fellépés a rendőrök ellen, 2021-ben ez a szám mintegy 5200 volt, ezek során 475-en sérültek meg.

Forás: origo.hu

Nyitó képünkön: Többen megsebesültek BerlinbenForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Paul Zinken