A nemzetközi közösségnek cselekvően kell fellépnie a keresztényüldözés ellen – hangsúlyozta Azbej Tristan, a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára Facebook-bejegyzésében. A politikus arra reagálva fogalmazta meg gondolatait, hogy Nigériában terroristák támadtak meg egy katolikus plébániát és kivégezték a plébánost.

Mint a bejegyzésben olvasható, a nigériai Kafin-Koro településen terroristák támadták meg a helyi Szent Péter és Pál katolikus plébániát. A terroristák a támadás során, brutális módon végeztek a helyi plébánossal: a beszámolók szerint Isaac Achi főtisztelendő atyát élve égették el otthonában, segédjét pedig lőtt sebekkel szállították kórházba.

Kegyelettel emlékezem a vértanúhalált halt Achi atyára és részvétemet fejezem ki az afrikai üldözött keresztény testvéreinknek. A kegyelet azonban nem elég, a nemzetközi közösségnek cselekvően kell fellépnie a keresztényüldözés ellen. Első lépésként a nyugati politikusoknak be kell fejeznie a tagadást. Achi atyát és a naponta tucatnyi meggyilkolt keresztényt a liberális politikusok állításával szemben nem a klímaváltozás vagy a helyi villongások miatt ölték, ölik meg, hanem mert keresztény a vallásuk és hitet tesznek Jézus Krisztus neve mellett.

Magyarország gyorssegélyt küld

A Külgazdasági és Külügyminisztérium hétfőn közölte, hogy Magyarország kormánya háromezer dollár azonnali humanitárius gyorssegélyt nyújt a Hungary Helps Programon keresztül a Nigériai Katolikus Egyháznak. A felajánlott gyorssegéllyel a sebesült túlélő ellátását és a támadás során felgyújtott plébánia helyreállítását támogatja a kormány.

A közleményben olvasható, hogy Hungary Helps Programon keresztül Magyarország kormánya 2017 óta támogatja az erőszakos támadásoknak kitett afrikai keresztényeket.

Az elmúlt évek során a program a nigériai katolikus és protestáns egyházakkal együttműködésben járult hozzá a belső menekültek és terrortámadások áldozatainak ellátásához, lerombolt templomok, iskolák, otthonok újjáépítéséhez és az üldözött keresztény fiatalok tanulmányi ösztöndíjainak támogatásához.

Forrás: MTI

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt