Az európai versenyképesség motorját jelentő Németországot is súlyosan érintik a háborús szankciók és az elhibázott társadalmi, gazdaságpolitikai döntések Gerold Otten szerint. A Bundestag AfD-s képviselője a Magyar Hírlapnak adott interjújában hangsúlyozta: a bajok nem ma kezdődtek, de a koronavírus-járvány és az ukrán válság félrekezelése látványosabbá tette azokat.

Kétségtelen, az NSZK-ban fennállása óta soha nem volt olyan magas az infláció, mint 2022-ben. A pénzromlás két év leforgása alatt 0,5-ről 7,9 százalékra ugrott, s mindeközben a 2020-as koronakrízis után tavalyelőtt magára találó gazdaság növekedése is megtorpant: 2,6 százalékról 1,9 százalékra esett vissza.

Otten úgy véli, az Európai Központi Bank (EKB) felelőtlen monetáris politikája mellett a német gazdaság erőltetett és ideológiavezérelt „kizöldítése”, valamint a migráció egyaránt felelős a helyzetért. „Ezek együtt egy olyan örvénybe taszítottak bennünket, amelynek még senki sem látja az alját” – fogalmazott a politikus.

Ami a bevándorlást illeti, a tavalyi e tekintetben is rekordév volt. 1950 óta soha ennyien nem kerestek új hazát Németországban, viszont az is figyelemre méltó, hogy a születések száma 2021-ről 2022-re hét százalékkal csökkent, a halálozásoké pedig négy százalékkal nőtt a Szövetségi Statisztikai Hivatal (BSA) jelentése szerint. Érdemes ehhez még egy adatot felidézni: a koronavírus-járványt megelőző évtizedben körülbelül egymillió német fiatal vándorolt ki, döntően Svájcba és az Egyesült Államokba. A BSA felméréséből az derült ki, hogy túlnyomó többségük (70 százalék) felsőfokú végzettséggel rendelkezik, elsődleges okként pedig jellemzően az életkörülményeket és a pozitív kilátások hiányát jelölték meg.

Erre Gerold Otten is utalt, amikor arról beszélt, Németországot lényegében kihasználja az Egyesült Államok, amely az anyagi erejére támaszkodva a német cégeket, valamint a szellemi és a gazdasági elitet a tengerentúlra csábítja.

„Számos vállalkozás és a józanul gondolkozó ember kivándorol, ami nemcsak ránk, hanem az egész EU-ra nézve beláthatatlan következményekkel jár” – jegyezte meg, hozzátéve: eközben a nyitott határokon át százezrével áramolnak be olyanok, akiknek valójában semmi keresnivalójuk Németországban, és akiket az adófizetőknek kell eltartaniuk, mivel bármit ígért is a kormány, a migránsok többsége nem dolgozik, nem enyhíti a munkaerőhiányt.

„A koalíció politikusainak álláspontja kizárja azt, hogy a jövőben bármit is akarjanak, akarhassanak Oroszországtól – mondta a képviselő a zöld–liberális–szocdem kormány külpolitikájára utalva, ami szintén nem kedvez a német érdekeknek. – Nézzük a szikár tényeket, mivel járt mindez – folytatta: – az orosz export a felére csökkent. Az orosz nyersanyagokat pedig olyan diktatúrákból igyekszünk pótolni, mint Katar vagy Azerbajdzsán, és persze az USA-ból, a nagy testvértől, aki túlárazva ad el nekünk mindent.”

A Magyar Hírlap teljes cikke itt olvasható.

Szerző: Vass György

Kép: Facebook