Ahogy a covid-járvány a gyógyszeripar aranykorát hozta el, úgy az „orosz-ukrán” háború az energiával üzletelő cégek paradicsomát jelenti. Az olaj- és gázipari óriásnak számító Shell éves nyeresége elérte a 32 milliárd fontot, miközben a háztartások és a vállalkozások a háború okán egyre emelkedő energiaárakkal küzdenek. Száztizenöt éves története alatt soha nem ment még ilyen jól a Shellnek. De az Európa megmentője szerepbe került Norvégia is 180 milliárd euró profitot szerzett gázexportból az ukrajnai háború óta.
Ennek fő oka az orosz–ukrán háború kirobbanását követően elszálló energiaárakból származó nyereség. A Brent nyersolaj ára az inváziót követően közel 128 dollár volt hordónként, de azóta 83 dollár körüli szintre esett vissza. A gáz ára szintén megugrott, de a csúcsról már csökkent.

A cégek még úgy is csillagászati bevételekhez jutottak, hogy több országban extraprofitadót vetettek ki az energiaszektor szereplőire.

Nem sokan örülnek azonban az energiavállalatok óriási nyereségének. A villany-, gáz- és üzemanyagárak emelkedése brutálisan növelte a háztartások és a vállalkozások költségét. Az emelkedő élelmiszerárakkal együtt ez 40 éves csúcsra emelte az inflációt Európában – közölte a BBC.

A Shell energiaipari óriásvállalat nyeresége 32 milliárd fontra (39,9 milliárd dollárra) nőtt 2022-ben az ukrajnai orosz inváziót követő egyre inkább emelkedő olajáraknak köszönhetően. Ez a vállalat

115 éves történetének legmagasabb nyeresége,

felülmúlva az iparági szakértők várakozásait – írja a Daily Mail.

shell benzinkút

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Ki, mit számol?

A londoni tőzsdén jegyzett olajipari vállalat közölte a befektetőkkel, hogy a kamatok, adózás, értékcsökkenés és amortizáció előtti, korrigált eredmény (EBITDA) 53 százalékkal ugrott meg az előző évhez képest, miután az energiaárak az ukrajnai orosz inváziót követően szintén ugrásszerűen megemelkedtek.

A Shell eredményeinek bejelentésekor a Greenpeace aktivistái egy hatalmas, benzinkutakat utánzó ártáblát állítottak fel a vállalat londoni központja előtt. A 10 láb magas tábla a Shell 2022-ben elért 32,2 milliárd fontos nyereségét mutatja, a kérdőjel mellett pedig azt az összeget, amelyet a vállalat az éghajlati veszteségek és károk fedezésére fizet.

Miközben a Shell a rekordmilliárdokat számolja, az emberek világszerte a rekordméretű aszályok,

hőhullámok és árvizek okozta károkat számolják össze, amelyeket ez az olajóriás okoz”

– mondta Elena Polisano, a Greenpeace egyik kampányfelelőse.

Forrás: hirado.hu

Címlapkép: Róka László / MTI