Leginkább a kettős mércét szemlélteti a Transparency International 2022-es évről szóló korrupciós jelentése, amikor figyelmen kívül hagy minden olyan pozitívumot, amely Magyarország mellett szól és minden olyan negatívumot, amely az Európai Unió legnagyobb korrupciós botrányának kibontakozását sejteti. Ezen tények ismeretében egy biztos: az NGO tavalyi évről szóló elemzése teljes mértékben nélkülözi a valóságot – írja közleményében a Századvég. Az ilyen elemzések szakmai kompetenciáját az is erősen megkérdőjelezi, hogy a Transparency jelentésével egyidőben az Economist is ismertetett egy kutatást, csak náluk épp erősödött a magyarországi demokrácia 2022-ben.

A Transparency International nemzetközi szervezet év elején ismételten publikálta a „hagyományosan” a világ 180 országát – a legkevésbé korrupt államtól számolva – rangsorba állító korrupcióérzékelési index (CPI) felmérésének eredményeit – emlékeztetett a Századvég.

A Transparency International 2022-es évről szóló korrupciós jelentése szerint Magyarországon tovább romlott a korrupciós társadalmi és politikai helyzet, ezzel pedig hazánk állítólag az Európai Unió legkorruptabb országa lett, miután korrupcióérzékelési indexe 2021-ben 43 pontos volt, 2022-re egy ponttal romlott. A CPI módszertanán nyugvó jelentés alapján 2022-re Magyarország vált az EU leginkább érintett olyan országává, ahol a megvesztegetés ténye jellemzi a gazdasági, a politikai és a hivatali élet működését, míg Románia és Bulgária a 2021-es pontszámain javítani tudott.

Súlyos módszertani hibák

A nem reprezentatív módszertanra épülő jelentés súlyos módszertani hibákkal küzd – emelte ki közleményében a Századvég.

Kifejtették: a CPI-mérések nem reprezentatív mivoltából fakadóan fennáll a veszélye a rossz korrelációk, következtetések meghozatalának, illetve az eredmények félrevezetők lehetnek, hiszen a mérések azt a képet sugallják a kutatásban, mintha csak az egyik fél (az állami vesztegető) lehetne alanya a korrupciónak, míg egy magánszereplő – adott esetben külföldi fél – nem potenciális érintettje az ilyen jelenségeknek. Nem véletlen, hogy a hasonló CPI-mérések kockázatosságára figyelemmel a tekintélyes amerikai hírkiadvány, a Foreign Policy egy 2013-as cikkében Alex Cobham közgazdász-szakíró a CPI alkalmazásának mellőzését javasolta a Transparency Internationalnek (Alex Cobham: Corrupting Perceptions, foreignpolicy.com, 2013. július 22.).

A CPI eredményeinek ismertetésével egy időben a Transparency International Magyarország közzétette, a CPI-adatokkal egy időben mutatta be január 31-én Budapesten a magyarországi korrupciós helyzetre vonatkozó éves jelentését is, amelyben a magyar jogállamiság állapotával, a közbeszerzésekkel, az uniós források felhasználásával, továbbá a hazai korrupciónak a gazdaságra gyakorolt hatásával kapcsolatban közölt megállapításokat – idézték fel.

A Századvég szerint

a Magyarországot újabb pontokban támadó, összességében a korrupciós helyzet romlását leíró és az EU-s pénzek nem hatékony felhasználását jelző kutatás különösen ellentmondásos, annak a fényében, hogy az Európai Bizottság 2022. december 22-én elfogadta a hazánkkal kötött – a helyreállítási tervhez és a jogállamisági feltételrendszerhez kötődő, a 2021–2027 közötti években érvényes kohéziós politikára vonatkozó – partnerségi megállapodást.

A brüsszeli botrány nem érdekli Sorosékat

A Transparency International jelentéseit olvasva kettős mércét érezhetünk, hiszen az EU-s intézményrendszer és azoknak a szereplői nem képezik e jelentések tárgyát – jelentették ki.

Rámutattak: a Katar-gate néven elhíresült korrupciós botrány pedig a nemzetközi politikai elit több szereplőjét és szervezetét is érinthetik, mint például a Fight Impunity és a No Peace Without Justice nevű szervezeteket, amelyek Soros György Nyílt Társadalom Alapítványaihoz (OSF), illetve az alapítványi hálózat által finanszírozott más NGO-khoz erősen kötődnek.

Az ügyben letartóztatták Luca Visentinit, a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség főtitkárát is. A szövetség 2016 és 2021 között több mint hatmillió dollár támogatáshoz jutott az OSF-től, és a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség a Nyílt Társadalom Alapítványok révén finanszírozott Amnesty International, Human Right Watch, valamint – a hazánkat támadó új korrupciós jelentést készítő – Transparency International szervezettel együtt a Sport & Rights Alliance érdekvédelmi szervezet legfőbb támogatójának számít. Az érintett Fight Impunity NGO alapítója, Pier Antonio Panzeri például szerepel azon a korábbi listán, amely Soros György európai parlamenti szövetségeseit sorolja fel – hívta fel a figyelmet a Századvég.

Mint írták, a Katar-gate jól jelzi, hogy maguk a civil szervezetek semmivel sem immunisabbak a korrupcióval szemben, mint más ágazatok vállalatai vagy akár egyes államok, kormányzatok, és ez a szervezetek számára különösen káros lehet, mivel továbbgyűrűző rossz hatással lehet a hírnévre, a hitelességre, így később a finanszírozásra és az adományozásra is. A Transparency International nevű szervezet is csak úgy tudna szakmai tekintetben hitelesebb lenni, ha ehhez az elvhez valóban tartaná is magát – ismerteti a Századvég kutatását a Magyar Nemzet.

Ezt nem Sorosék mondták tollba

Megjelent az Economist Intelligence Unit 2022-es, demokráciák állapotát vizsgáló jelentése, melyről a hvg.hu számolt be. Eszerint hazánk a maximális tíz pontból 6,64-et – az előző évhez képest 0,14-gyel többet – kapott. Ezzel megelőzzük az EU-s tagállamok közül Bulgáriát, Horvátországot és Romániát, az összesített világranglistán pedig az 56. helyen állunk.

A legerősebb demokráciákkal rendelkező országok Norvégia, Új-Zéland és Izland lettek, míg a lista alján Észak-Korea, Mianmar és Afganisztán szerepel. A világelső Norvégia 9,81 pontot ért el.

A jelentés megemlíti az elmúlt év legnagyobb nyerteseit és veszteseit is aszerint, hogy az előző évhez képest hány pontot javult vagy romlott a demokrácia állapota. Az első kategóriát Tunézia nyerte, 0,62 ponttal szerzett többet, mint egy évvel korábban, Oroszország eredményét viszont drasztikusan rontotta Ukrajna megtámadása, ugyanis 0,96 pontot veszített, ezzel 22 hellyel csúszott lejjebb a listán: a 167-ből a 146. helyen áll jelenleg – olvasható a mandiner.hu cikkében.

Címlapkép: A TI Magyarország munkatársai, Jávor Marcell Dénes kommunikációs menedzser, Martin József Péter ügyvezető igazgató és Ligeti Miklós jogi igazgató a Korrupció Érzékelési Index eredményeinek, és a TI Magyarország éves korrupciós jelentésének bemutatóján fotó: Pelikán János / transparency.hu

A Magyarország az Európai Unió legkorruptabb tagállama című Transparency International kutatás ITT olvasható.