A jelenlegi kihívások az ország amúgy is nehéz gazdasági helyzetén felül jelentkeznek; ezt az eleve hendikepes helyzetet egyrészt a szakképzett munkaerő hiánya, másrészt a termelékenység visszaesése idézte elő.

Az orosz-ukrán háború, amely lassan egy éve tart, idén mintegy 175 milliárd eurójába fog kerülni a német gazdaságnak – derül ki a gazdasági liberalizmust népszerűsítő Német Gazdaságkutató Intézet (IW) jelentéséből.

Ha a kölni székhelyű agytröszt számításai helytállóak, akkor minden egyes Németországban élő személyre idén mintegy 2000 euró közvetlen költség jut. Az IW előrejelzései szerint továbbá a magas energiaárak és a szűk ellátási keresztmetszetek miatt a német gazdaság 2023-ban a bruttó hazai termék (GDP) mintegy 4,5 százalékát veszíti el – írja a Die Welt.

Az IW kiemelte, hogy a jelenlegi kihívások az ország amúgy is nehéz gazdasági helyzetén felül jelentkeznek; ezt az eleve hendikepes helyzetet egyrészt a szakképzett munkaerő hiánya, másrészt a termelékenység visszaesése idézte elő.

Ráadásul a németek már az elmúlt három évben is kolosszális jóléti veszteségeknek voltak tanúi a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos lezárások és egyéb tényezők miatt, amelyek pusztítást végeztek a gazdaságban. Mint az IW megjegyzi, a 2020-as járványos év 175 milliárd eurónyi hozzáadott értékvesztést eredményezett, míg 2021-ben és 2022-ben a GDP-veszteségek 125 milliárd euróra, illetve közel 120 milliárd euróra rúgtak.

Így 2020 és 2023 vége között a német gazdaság 595 milliárd eurót veszít.

Michael Grömling, az IW közgazdásza Németország nem túl rózsás gazdasági helyzetéről szólva kifejtette, hogy a feltételek „továbbra is nagyon törékenyek”, és figyelmeztetett, hogy „a rendkívüli helyzet a következő hónapokban is jelen lesz, és megterheli a jólétet”.

The European Conservative

Kiemelt kép: Reuters