Berlin többet érdemel és többre is van szüksége annál, amit a CDU vagy a koalíciós pártok kínálnak, illetve eddigi kormányzásuk során tettek, véli a Magyar Hírlapnak nyilatkozó Kristin Brinker, az AfD politikusa. A német fővárosban ma megismételt választásokat tartanak, mivel az európai mintademokráciában a 2021. szeptemberi voksolás olyan botrányosra sikeredett, hogy az alkotmánybíróság megsemmisítette az eredményét.

Berlinnek egy határozottabb vezetésre lenne szüksége, olyanra, amely betartja az ígéreteit, pontos, és fegyelmezett – szögezte le a Magyar Hírlap kérdésére Kristin Brinke. Az AfD politikusa szerint az lenne a legfontosabb, hogy a német főváros ne csak a szavak szintjén, ne csak látszólag, hanem valóban élhető város legyen, amely lehetőségeket és megfizethető lakhatást kínál mindenkinek.

A tartományi rangú városban ma ismételték meg a 2021 szeptemberi választásokat, miután annak eredményét többen megtámadták és az alkotmánybíróság megsemmisítette. A felmérések szerint a hagyományosan balliberális  Berlinben a kereszténydemokratákon és az Alternatíva Németországért (AfD) nevű konzervatív párton kívül mindegyik induló rontott az eredményein. Ennek ellenére az exitpolok alapján az tűnik a legvalószínűbbnek, hogy egy szociáldemokrata–zöld–liberális koalíció alakul majd.

Berlin tehát továbbra is Európa „multikulti” fővárosa marad, magas adókkal és a „zöld fordulat” erőltetésével.

Kristin Brinke viszont úgy véli, ez az irány tévút. Berlin jelenleg nem egy vonzó befektetési terület – Deregularizációval és az adók (például az ingatlanadó, valamint a forgalmi adó) csökkentésével fel lehetne pörgetni az építési beruházásokat – mondta.

A konzervatív politikus kitért arra is, hogy a rendőrség és a tűzoltóság mellőzöttségét meg kell szüntetni, több forrásra van szükségük, de egyetlen párt sem foglalkozik érdemen a közbiztonsággal. Kiemelte továbbá, hogy szerinte véget kellene vetni annak, hogy a városvezetés megtűri az illegális bevándorlókat.   Világossá kéne tenni, hogy nincs itt keresni valójuk azoknak, akik illegálisan lépték át a határokat – derült ki Kristen Brinke nyilatkozatából.

Az AfD politikusa rámutatott arra is, hogy a kifelé sugárzott kép ellenére a berlini iskolák jelentős része felújításra szorul, de egyelőre sem a forrást, sem a szándékot nem látja más pártok részéről a rekonstrukcióra.

– Berlinnek alapvető változásokra, a kis- és középvállalkozásokat, a német családokat támogató politikára van szüksége. Ez nem megy egyik napról a másikra, nem kecsegtet rövidtávú sikerekkel, de ezeket a lépéseket meg kell tenni – fejtette ki a lapnak adott interjújában az AFD-s Kristen Brinke.

Forrás: Magyar Hírlap

Szerző: Nagy Áron

Kép: DPA