Alig néhány hete iktatták be Észtország új kormányát, de ez a rövid idő is elég volt ahhoz, hogy egy olyan törvénytervezetet dolgozzon ki, amely legalizálná az azonos neműek házasságát.

A jogszabálytervezetről a jövő hét elején szavaz az észt parlament és az LMBTQ+ aktivisták azt remélik, hogy a képviselők támogatni fogják a liberális koalíciós kormány törvényjavaslatát. Ha ez valóban megtörténik, akkor a balti ország lesz az első volt szovjet állam, amely legalizálja az azonos neműek házasságát.

„A házassági egyenlőség elfogadása az utolsó mérföldkő Észtországnak a valóban nyitott és egyenlő társadalom és az európai értékek felé vezető úton, lerázva magáról a szovjet rendszer és az elnyomás tragikus múltjának utolsó béklyóit” – mondta az Euractivnak Vootele Pai független politikai elemző, a belügyminiszter korábbi tanácsadója.

Pai elmondta, Oroszország ukrajnai inváziója után sokan attól tartanak, hogy Észtország – a NATO és az Európai Unió tagja, Ukrajna elkötelezett támogatója – lehet a következő a sorban. A portál szerint egyesek szélesebb körű szimbolikát is látnak abban, hogy Észtország legalizálja az azonos neműek házasságát.

„A tankokkal és rakétákkal vívott fizikai háború mellett ez a háború a kultúrák, értékek és szabadságjogok közötti háború is” – mondta Pai.

Az ország nemek közötti egyenlőségért felelős biztosa Christian Veske szerint viszont „még mindig sok a tennivaló”.

A mostani javaslathoz hasonló törvényeket a szomszédos Lettországban és Litvániában, elutasították az LMBTQ-aktivisták most azt remélik, hogy Észtország „utat mutat majd a fejlődésben egy olyan régióban”, ahol az Euractiv szerint „a társadalmi konzervativizmus az 1991-ben véget ért szovjet uralom maradványa”.

Mandiner