Március 15-én ismét ünnepi programmal várja látogatóit a szentendrei Skanzen: huszártábor, lovas díszbemutatók és verbuválás színesíti a programot az 1848-as forradalom ünnepén.

Mint írják, a múzeum területét ezen a napon a Hagyaték Lovas Egyesület huszárai népesítik be, akik ügyességi játékokkal, bemutatókkal, huszárkiképzéssel hozzák közel a látogatókhoz a huszárok mindennapjait, és mutatják be katonai képességeit, viseletét, fegyvereit – írja a a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum közleményében.

Az érdeklődők megismerkedhetnek a március 15-i ifjak történetével, próbára tehetik tudásukat a kiképző iskolában és zenés-táncos verbuválás során felcsaphatnak katonának – írják a szervezők.

Kézműves foglalkozásokat is tartanak, ahol a látogatók elkészíthetik az 1848-as viseletek kellékeit. A huszárcsákó, a fakard és a kokárda mellett nemzeti színű karkötőt, kitűzőt és pártát is készíthetnek az érdeklődők. Megkóstolhatják az erdélyi konyha népszerű eledelét, a puliszkát, de terítékre kerül Petőfi Sándor egyik kedvence, a töpörtyűs pogácsa is – olvasható a közleményben.

Mint írják, az Erdély épületegyüttesben az 1848-49-es szabadságharc erdélyi eseményeiről és Petőfi Sándor életének erdélyi helyszíneiről hallhatnak a látogatók.

Az ünnep alkalmából megkoszorúzzák a Skanzenben az Erdély épületegyüttes 1848-as honvéd emlékművét.

A szentendrei Skanzen az ünnep után, április 1-től teljes nyitvatartással várja látogatóit.

MTI

Fotó: Szentendrei Skanzen Facebook oldala