Tulajdonképpen a saját tükörképükkel küzdenek.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez évről évre érkeznek kora tavaszi, tavaszi bejelentések olyan madarakról, amik épületek ablakában, autók visszapillantó tükrében akár napokon át is a saját tükörképüket támadják. A költési időszak közeledtével jelentkező probléma könnyen kezelhető.

Az ablaküvegek, tükrök ellen intézett folyamatos támadások következtében a madarak legyengülhetnek, megsérülhetnek, folyamatos kopogtatásuk, ürülékszennyezésük pedig nagyon zavaró lehet.

A furcsának tűnő viselkedés magyarázata, hogy a madarak költési időszakának kezdetével felerősödik területféltő magatartásuk, a civilizációs környezet „tükörkép-szennyező” hatása áll pedig nem értelmezhető számukra.

Mivel a természetben a mesterséges tükröződő felületekhez hasonló, stabil és tiszta tükörkép nem létezik, az állatoknak nem volt lehetősége evolúciós szinten alkalmazkodni, felkészülni erre az ingerözönre.

A nyugodt víztükörben tükröződő „ellenfél” legyőzhető, mivel a hullámzással a kép teljesen eltűnik és a víz újabb elsimulásáig nem is tér vissza.

A probléma az, hogy a költési időszakban agresszívabbá váló hímek saját tükörképükkel vívott, sokórás mániákus harca teljesen természetellenes körülmények között zajlik, így a madár képes a végkimerülésig küzdeni. Eközben nem táplálkozik rendesen, nem tudja a területét megvédeni a valódi riválisoktól, és akár a fiókák etetésébe való besegítést is hanyagolhatja.

Sőt, az ablakban tükröződő „fajtárs” támadása következtében betörő üveg a madárnak fizikai sérülést okozhat.

A jelenség megelőzése, kezelése egyszerű: ennek módja a tükröződő felületek eltakarása, a külső visszapillantó tükrök behajtása, a tükröződés csökkentése függönnyel, de kihelyezhető a madarakat riasztó „rémzsinór” is. Az ablakra kihelyezett szúnyogháló is nagy segítséget jelenthet, de számos más, az MME honlapján található praktika is bevethető ablakaink és madaraink védelmében.

MME.hu

Borítókép: Barázdabillegető
Forrás: MME/Orbán Zoltán