Májusban már a közönség is láthatja a Radics Béla – A megátkozott gitáros című zenés filmet a  Magyarock filmen című egy hetes rockfilm-fesztiválon, amelyet április 27. és május 3. között rendeznek az ország hét városának mozijaiban. Klacsán Gábor, a Radics film rendezője megígérte, hogy mindenhová, ahová meghívják őket, elviszik a vetítésekre Radics Béla gitárját.

Az egy hetes rockmozi programjában olyan kultikus filmeket mutatnak be, mint például Mészáros Márta Szép lányok, ne sírjatok! című 1970-ben készült filmje, amellyel nem csak emléket állít a magyar beatkorszaknak, de mély szeretetét is kifejezi a kor és  jelentős figurái iránt.  Láthatjuk a nemrég elhunyt Szomjas György Kopaszkutya (1981) című filmjét is Hoboval, Deák Bill Gyulával, Schuster Lóránttal.

Az Illés együttes, a Fonográf együttes és Koncz Zsuzsa a főbb szereplői Koltay Gábor A koncert (1981) című filmjének.

Bódy Gábor kutya éji dala (1983) című alkotásában már megjelenik az újabb lázadó generáció, az underground, olyan jeles alkotókkal és előadókkal, mint Grandpierre Attila, a Bizottság együttes, Méhes Marietta. Jancsó Miklós  Omega, Omega, Omega című filmje 1984-ben készült.

A Heavy Medal (1983) Koltay Gábor betiltott filmje rockzenéről,  fiatalokról, akik nem találják a helyüket, és arról a Magyarországról, amely sokak számára láthatatlan.

Almási Tamás Kölyköd voltam (1985) című dokumentumfilmje, amelyet ugyan annak idején bemutatott a MTV, de sohasem forgalmazták, szintén szerepel az egyhetes fesztivál programjában. Timár Péter 1987-es Moziklipjében az országosan ismert  előadók, mint például Demjén Ferenc , a V’Moto-Rock együttes, Révész Sándor vagy Katona Klári mellett olyan underground – a saját szcénájukon belül rajongott, ám az akkori kultúrpolitikai által csak tűrt – előadók is a felvevőgép elé állhattak, mint például a Sziámi együttes, Kőnigh Péter vagy Kentaur.

A Magyar Hírlap teljes cikke itt olvasható.

Kép: Megafilm