Mihalek Zsuzsa, a Szegény párák című film berendezője is elnyerte a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) díját a vasárnap Londonban megrendezett díjátadó gálán.

Jórgosz Lánthimosz Szegény párák című filmje öt kategóriában kapta meg a BAFTA-díjat. Az Alasdair Gray skót író regénye nyomán született új Frankenstein-feldolgozás főszerepét alakító Emma Stone a legjobb színésznő elismerését vehette át a Royal Festival Hallban. A Londonban élő, görög származású rendező filmje emellett a jelmeztervezés, smink és haj, látványeffektus és látványtervezés mezőnyben is győzött.

Utóbbi kategóriában Mihalek Zsuzsa berendezőként nyerte el a díjat két brit produkciós tervező, Shona Heath és James Price társaságában.

A legjobb látványtervezésért járó trófeát a gálán Shona Heath és James Price vette át, akik Mihalek Zsuzsának is köszönetet mondtak.

Mihalek Zsuzsa díszlettervező a nyolcvanas évek vége óta dolgozik a filmszakmában. A Szegény párák elkészítésén, melynek magyar gyártó cége a Pioneer Production Kft. volt, mintegy háromszáz magyar filmes szakember is közreműködött.

A brit filmakadémia fődíjainak zömét egyébként Christopher Nolan Oppenheimer című filmje kapta a londoni díjátadó ceremónián.

Az első atombombát előállító tudóscsoport vezetőjéről, Robert Oppenheimer elméleti fizikusról szóló életrajzi dráma hét trófeát, köztük a legjobb filmét és a legjobb rendezését vitte el a viszonylag megbízható Oscar-előrejelzőnek tekintett BAFTA-gálán, amelynek házigazdája David Tennant volt.

A Szegény párákat 11 Oscar-díjra is jelölték, a többi mellett a legjobb látványtervezésért, így Mihalek Zsuzsa esélyes az amerikai filmakadémia díjára is.

Az Oscar-díjátadó gálát március 10-én, vasárnap este (magyar idő szerint hétfőn hajnalban) rendezik meg Los Angelesben.

MTI

Borítókép: Mihalek Zsuzsa
Forrás: https://film.kultura.hu