A hazai közönséget egy magyar film hozta lázba, leginkább a Netflix kínálatából. A Seress Zoltán, ifj. Vidnyánszky Attila, Gáspár Tibor, Tóth Ildikó és Végh Zsolt főszereplésével készült Blokád tavaly októberben debütált a mozikban, majd idén március 22-én a Netflixre is felkerült.

A Blokád március 22-én került fel a Netflix kínálatába, és jelenleg a legnézettebb film a streamingplatform magyarországi kínálatában – közölte a Nemzeti Filmintézet.

A Blokád készítői arra vállalkoztak, hogy a rendszerváltozás utáni Magyarország első nagy politikai és gazdasági krízisén keresztül bemutatják az első szabadon választott miniszterelnök, Antall József politikai pályafutásának és magánéletének két meghatározó korszakát. Antall József életútjának történelmi hátterét az 1956-os jelenetekben a szovjet elnyomás fojtogató légköre és a forradalom eseményei szolgáltatják, az 1990-es jelenetekben pedig a taxisblokád által kiváltott, az utcákon és a tárgyalóasztaloknál zajló káosz.

Az operációjából lábadozó miniszterelnök megfontolt, de a demokráciáért végletekig küzdő személyiségét a kórtermében zajló válságkezelés és politikai összecsapások kereszttüzében látjuk kirajzolódni. Visszaemlékezésein keresztül pedig megismerjük Antall fiatalkorát, ötvenes évekbeli tanári működését és az 1956-os forradalomban vállalt szerepét is.

A Blokád 2022. október 20-án debütált a magyar mozikban, és öt hétig a tíz legnépszerűbb alkotás között szerepelt.

Az NFI adatai szerint a legnézettebb magyar filmdráma lett, a hazai alkotások közül csak a vígjátékokra váltottak többen jegyet.

A Blokád a premier hétvégéjén a harmadik helyen szerepelt a magyar mozik nézettségi listáján, a második hétvégén már erre az alkotásra váltottak a legtöbben jegyet Magyarországon. A következő két-három hétben még az első tíz film között szerepelt, majd csak ezután apadt látványosabban az érdeklődés iránta.

A Blokád a Box Office Mojo adatai alapján  majdnem 99 millió forintot termelt a mozikban.

A filmhez a magyar állam másfél milliárd forint állami támogatással járult hozzá. Csaknem 58 ezer ember váltott rá jegyet, és 22 hétig volt műsoron a mozitermekben.

Forrás: VG.hu

Szerző: P.A.R.

Kép: Kovács Anikó