Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang bemutatkozott kínai állampolgárként, egyúttal azt is bizonyította, hogy lemondtak magyar állampolgárságukról – írta a sportal.hu.

A magyar színekben történelmi olimpiai bajnoki címeket szerző testvérpár a közel 14 millió lakosú Tiencsin városának rövidpályás gyorskorcsolya csapatában térhet vissza a versenyzéshez, és március 31. és április 2. között már a kínai országos bajnokságon a válogatottságért küzdhetnek. Liuékat az elmúlt hétvégén mutatták be új egyesületüknél, egy kép erejéig pedig az országváltást bizonyító okiratokkal is pózoltak.

Ezek szerint tavaly karácsonykor kapták meg a kínai állampolgárságot, míg alig egy hete Novák Katalin köztársasági elnök aláírásával szentesítette a magyarról való lemondásukat. A magyar anyukától származó fivérek első nyilatkozatukban büszkén meséltek kínai gyökereikről. „Édesapánk kínai, Tiencsinből származik. Ezért döntöttünk végül úgy, hogy kínai állampolgárok leszünk, és versenyen is képviseljük hazánkat, Így hogy oklevél is bizonyítja, még inkább kínainak érezzük magunkat. Azt reméljük, hogy hozzá tudunk járulni a tiencsini gyorskorcsolyázás fejlődéséhez” – mondta a bemutatásakor Liu Shaolin Sándor.

Forrás: mandiner.hu

Nyitó képünkön: Hivatalosan is feldolgozták a Liu testvérek állampolgárságuk és lakhelyük regisztrációját Tiencsinben. Idén március elején azt is megerősítették, hogy lemondtak magyar állampolgárságukról” A két korcsolyázó a friss okiratokkal. Fotó: VCG/VCG via Getty Images