Tordai Bence luxusvillája: teljesen nevetségessé vált a szélsőbaloldali politikus

A jogszabály értelmében az épület szabályossá tétele érdekében szükséges munkálatok elvégzését rendelheti el az építési hatóság kötelezettségként, vagy, ha az építmény fennmaradása nem engedélyezhető, a szóban forgó épület lebontását rendelheti el az említett hatóság – jelentette ki Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász az Origónak adott interjúban azzal kapcsolatban, hogy igazságügyi szakértő vizsgálta meg a helyszínen Tordai Bence budai villáját. A Századvég tanácsadója szerint Magyarországon senki, még a baloldali politikusok sem állhatnak a törvények felett, és ezt a következő választásokon politikai kudarcok sorozatai is bizonyíthatják majd számukra.

Igazságügyi szakértő tartott szerdán helyszíni szemlét Tordai Bencének, a Párbeszéd társelnökének budai villájánál. A szakember annak eldöntésében működhet közre, hogy a baloldali politikus szabálytalanul építtette-e II. kerületi, 150 millió forintra taksált házát. Mi történik akkor, ha kiderül a vizsgálat során, hogy a ház felépítése szabálytalanul történt?

A baloldali képviselő II. kerületi építkezése kapcsán jogszabályi aggályok merülhettek fel, ugyanis a Párbeszéd-Zöldek társelnöke a villája engedélyeztetési kötelezettségének eleget nem téve – híradások szerint – egy új ingatlant építtethetett magának, míg az ellenzéki politikus eredetileg csak egy parasztház átalakításáról nyilatkozott. A képviselőt az építési E-napló hozta nehéz helyzetbe, mely szerint „a terveken szereplő megmaradó falak nem találhatóak meg, helyette teljesen új vázkerámia lett kivitelezve” és a II. kerületi telken „teljes bontás és alapásás történt”. Az ügyben eljáró Budapesti Kormányhivatal kijelentette, „hogy az egyszerű bejelentés alapján felépült lakóépület jogszerűtlen, szabálytalan építési tevékenységgel valósult meg”, melynek jogkövetkezményeit az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény bekezdései tartalmazzák.

A jogszabály értelmében az épület szabályossá tétele érdekében szükséges munkálatok elvégzését rendelheti el az építési hatóság kötelezettségként, vagy, ha az építmény fennmaradása nem engedélyezhető, a szóban forgó épület lebontását rendelheti el az említett hatóság.

Az irányadó normák szerint többek között szakszerűtlen az építési vagy kivitelezési tevékenység, ha azt a helyi építési szabályzat rendelkezéseitől eltérően, vagy az alapvető követelmények, tevékenységre vonatkozó szakmai szabályok és előírások megsértésével végzik.

Az építkezés miatt több eljárás is zajlik. Tordai perben áll a kormányhivatallal, amely éppen a bírósági procedúra miatt függesztette fel az ügyben korábban megindult építésügyi eljárást. A villát felhúzó kivitelező ellen pedig a rendőrség vizsgálódik csalás és más bűncselekmény miatt. Milyen kimenetellel számolhat a képviselő az eljárások lezárulása után? Mi lehet a legsúlyosabb jogkövetkezmény az ő rovására?

Amennyiben a sajtóhírek szerint hivatali visszaéléssel kapcsolatos nyomozás és az azt követő bírósági eljárás bűncselekmény megvalósulásának megállapításával végződik és felelősöket találnak az eljárás során, akkor a Btk. 305. § lehet mérvadó, mely szerint

az a hivatalos személy, aki azért, hogy jogtalan hátrányt okozzon vagy jogtalan előnyt szerezzen a) hivatali kötelességét megszegi, b) hivatali hatáskörét túllépi, vagy c) hivatali helyzetével egyébként visszaél, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Általánosságban pedig ha a csalás bűncselekmény megvalósulása kerül megállapításra, úgy legalább két évig terjedő szabadságvesztés szabható ki a felelős személyre, személyekre. További súlyos jogkövetkezménynek tekinthetjük a jövőbeni, kormányhivatal által ilyen esetekben meghozható döntéseket is, melyek közé tartozhat az esetleges pénzbüntetés, a villa átalakításara kötelezés, vagy a ház esetleges elbontása is.

Hogyan hat ez az ügy a politikus megítélésére, és miért hallgat a baloldal ezzel az üggyel kapcsolatban is?

Az érintett politikus az elmúlt években zászlajára tűzte a jogállamisági elvek mentén folytatott viaskodást, a korrupció elleni küzdelmet és a transzparens politizálást. A baloldali politikus volt az, aki a leghangosabban – az ingatlan előtt fényképészkedve – tüntetett egy ismert vállalkozó által felépített II. kerületi ingatlan lebontása érdekében. A kerület ellenzéki polgármestere gyakorlatilag rögtön elhatárolódott a politikai közösségébe tartozó képviselőtársának aktuális ügyétől, míg a zöldpolitikus a kormányhivatalra hárítaná a felelősséget és megtámadta a Fővárosi Törvényszéken a hatósági bizonyítvány kiadásának megtagadását.

A kérdés már csak az, hogy az ellenzéki szavazók miként értékelik az erkölcstelen, különböző botrányokra választ nem adó ellenzéki politizálást?

Magyarországon senki, még a baloldali politikusok sem állhatnak a törvények felett, és ezt a következő választásokon politikai kudarcok sorozatai is bizonyíthatják majd számukra. A jogi következményeken túl tehát a politikaiak is nagyon súlyosak és ami valószínűleg fájóbb, hosszú távúak lehetnek a baloldalt illetően.

Forrás: origo.hu

Nyitó képünkön: Parasztház á la Tordai Bence. Fotó: Metropol