Közel 1,4 milliárd forintot vett fel két ügyvéd a hídpénzbotrányba keveredett Sunstrike Hungary Kft-től – többek között ez derült ki a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal pénteken nyilvánosságra hozott jelentéséből. Karácsony érvelésével ellentétben a Kehi szerint is időbeli összefüggés van a Lánchíddal kapcsolatban lefolytatott közbeszerzés és a Vig Mór cégének történt gyanús utalások között.

A Kormányzati ellenőrzési Hivatal (KEHI) Lánchíd felújításával kapcsolatban többek között megállapította, hogy 1 330 119 759 forint átutalás történt a Sunstrike Hungary Kft. részére, amely cég ügyleteivel kapcsolatban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozást folytat – számol be az Origo.

A megismert adatok alapján azonban látszott, hogy az A-Híd Zrt. három alkalommal (2020. november 4., 2020. december 9. és 2021. január 19. napján) már a fővállalkozási szerződés megkötését megelőzően is teljesített átutalásokat a Sunstrike Hungary Kft. részére, de már az első átutalás is időben összefügg a közbeszerzési eljárás 6 folyamatával.

A KEHI szerint az A-Híd Zrt. ugyanis első alkalommal a Lánchíd projekt kapcsán kiírt közbeszerzési eljárás során beérkezett ajánlatok bontását (2020. október 28. napja) követő egy héttel teljesített átutalást a Sunstrike Hungary Kft. részére 71 648 320 forint összegben. A jelentésből kierült, összesen 1 545 064 719 forint került átutalásra.

A Sunstrike Hungary Kft. a bevételeiből összesen 1 509 716 000 forintot utalt tovább két ügyvéd részére, akik közül egy vele azonos épületben rendelkezett irodával. 

Az átutalt összegből – a tranzakciók időpontja és összege alapján beazonosítható módon – 1 343 174 000 forintot 39 alkalommal, jellemzően az átutalás napján vagy azt követő néhány napon belül készpénzben felvettek.

Az utalások és a készpénzfelvételek sorrendje, illetve a beruházóhoz érkező kifizetések között időbeli összefüggés fedezhető fel.

Az alábbi táblázatban láthatják a készpénzfelvételek pontos időpontját és összegét is.

hídpénzbotrány

hídpénzbotrány

hídpénzbotrány

hídpénzbotrány

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt

Csaknem másfél milliárd forintot juttattak Vig Mór számláira a Lánchíd felújítói