Panasszal fordultak a romániai kormánypártok vezetőihez a December 15. – A román-magyar szolidaritás napja egyesület kezdeményezői Marian Neacsu kormányfőtitkár menesztését kérve a civil szervezet nevének elutasítása miatt – tájékoztatta az MTI-t Kincses Előd ügyvéd, alapító tag.

A Nicolae Ciuca romániai kormányfőnek, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökének, Marcel Ciolacunak, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökének és Kelemen Hunornak, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökének címzett, április 11-én keltezett beadványt elektronikus úton továbbította az alapító tagok nevében Kincses Előd ügyvéd.

Ebben a kezdeményezők felvázolják az egyesület bejegyzésének több mint egyéves kálváriáját, és hivatali visszaéléssel, az egyesülési jog és a szólásszabadság megsértésével vádolják Románia kormányfőtitkárát. Azt állítják, hogy Marian Neacsu arrogánsan és lenézően viselkedett velük, ami összeférhetetlen az általa betöltött tisztséggel. Ezért menesztését kérik a kormányfőtől, és a kormánypártok állásfoglalását is kérik a kérdésben.

Emlékeztetettek, hogy az egyesület létrehozását a romániai kommunista diktatúrát megdöntő 1989-es forradalom évfordulóján, 2021. december 15-én jelentette be Tőkés László. A többi alapító tag: Gabriel Andreescu emberi jogi aktivista, Kincses Előd ügyvéd, Florian Mihalcea, a Temesvár Társaság elnöke és Szilágyi Zsolt, Tőkés László volt kabinetfőnöke.

A civil szervezet bejegyzése azóta sem valósult meg, mivel már az első lépést, a név elfogadtatását elgáncsolta a kormányfőtitkárság – ismertetik a beadványban.

Rámutatnak, hogy Marian Neacsu kormányfőtitkár túllépte hatáskörét, amikor névváltoztatásra kérte a kezdeményezőket, arra hivatkozva, hogy az általános álláspont szerint nem 1989. december 15. a román forradalom kitörésének napja. Az alapító tagoknak azért kellett a kormányfőtitkársághoz fordulni, hogy az ellenőrizze, jogszerű-e a névben szerepló „román” kifejezés használata. A kormányszerv hosszas huzavona után januárban elutasította a kérést, és a név „december 15.” elemét kifogásolta. Ezt azzal indokolta, hogy a romániai köztudatban december 16. él a forradalom kezdőnapjaként, így más dátum félreértésre adhat okot, és névváltoztatást kért.

Az egyesület alapítói az 1989. december 15-én Temesváron, Tőkés László személye körül megvalósult román-magyar összefogásra kívánnak emlékeztetni, és a maguk valóságában kívánják láttatni az akkori történéseket, mivel véleményük szerint egyre több a félremagyarázás a történelmi eseményről.

Forrás: MTI

Címképen: Kincses Előd. Fotó: MTI/Haáz Sándor