Több fővárosi kerületben és vidéki városban nyerhetnek ismét a kormánypártok a baloldal torzsalkodásai következtében – mutatott rá Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője és Závecz Tibor, a Závecz Research igazgatója egy rendezvényen. A Nézőpont vezetője szerint a Várnegyedben a Fidesz lett az esélyes a V. Naszályi Márta körül kialakult konfliktusok miatt, és a baloldal bukhatja Ferencvárost is, mivel két polgármesterjelöltet indítanak, akik egymástól vehetik el a szavazatokat. A Závecz Research igazgatója szerint szintén a Fidesz önkormányzati választásokon 2024-ben történő győzelméhez vezethet a Miskolcon jelenleg regnáló baloldal megosztottsága – írja a Magyar Nemzet.

Závecz Tibor néhány héttel ezelőtt úgy érezte, hogy a fővárosi kerületekben nagyjából ugyanaz ismétlődhet meg, mint 2019-ben, de két városrészre érdemes odafigyelni. Az egyik az I. kerület, ahol a mai napig rendezetlen konfliktusok veszik körül V. Naszályi Márta párbeszédes polgármestert, ezeknek köszönhetően a kormányoldalnak jó esélye van visszanyerni a kerületet Böröcz László vezetésével. A másik a VIII. kerület, ahol Pikó András jelenlegi polgármester nem aratott nagy győzelmet 2019-ben, a politikailag megosztott kerület visszavétele pedig presztízskérdés Kocsis Máténak, ám Józsefvárosban feltehetően nem fog változni a helyzet – vélekedett.

A Závecz Research igazgatója ezek mellett kiemelte még a IX. kerületet, ahol annak a pártcsoportosulásnak a képviselői, amelynek listáját Karácsony Gergely főpolgármester vezeti a fővárosban, külön indultak el. Itt ugyanis az történt, hogy a DK–MSZP–PM-összefogás a volt SZDSZ-es Gegesy Ferencet jelölte a Ferencvárost vezető posztra a jelenlegi baloldali polgármester, Baranyi Krisztina ellenében, aki a Magyar Kétfarkú Kutya Párt fővárosi listájának az élére került.

Könnyen lehet, hogy ezzel megosztják az ellenzéki szavazatokat, és a kormánypárti jelölt befuthat nevető harmadikként.

Emellett összetűzések állnak fenn a XII. kerületben is, ahol a DK és a Kutyapárt feszül egymásnak, így ott nagyobb az esély arra, hogy a fideszes Fonti Krisztina legyen a befutó – mutatott rá Závecz Tibor.

Arra is kitért, hogy a vidéki városok közül Miskolcon történhetnek érdekes dolgok. A borsodi megyeszékhelyen a jelenlegi baloldali polgármester ellen egy orvost indít jelöltként a Gyurcsány-párt, a városra pedig mindig jellemző volt, hogy politikai szempontból vegyes osztatú, ezért nehéz lesz az ellenzéknek megtartania, és a Fidesz most nagyobb eséllyel vetheti magát a küzdelembe. Miskolcon kívül Győrre érdemes még figyelni, ahol sok a jelölt, és ezért nehezebben kalkulálható, hogyan fog alakulni a város vezetése.

A teljes cikk ITT olvasható

Címlapkép: Karácsony Gergely és V. Naszályi Márta a Clark Ádám téren. Forrás: Facebook/Karácsony Gergely