A világhírű operaénekesnő, Marton Éva nyilatkozott a hazaszeret és Magyarország imázsának kérdéséről. A beszélgetés a Magyarország Barátai Alapítvány „Magyarságunk Decretuma – civilizációs örökségünk” című konferenciáján készült április 24-én.

Ennek során úgy fogalmazott,

„akárhol léptem fel a világban, úgy éreztem, én követe vagyok hazánknak, a magyar művészetnek. Megtisztelő feladat volt, hogy a világot járva, mindenhol azt mondhattam, magyar vagyok”.

Az Aranybulla évfordulójáról úgy vélekedett, ennek igazságszemlélete meggyőző. Magyarország nem nagy, de a miénk, jogunk van a saját nyelvünket és művészetünket ápolni.

Az Aranybulla az igazságot jelképezi, és annak a szükségét, hogy ezt kimondjuk, mert rajtunk kívül itt Európában nem mondja ki senki”

– fogalmazott az operaénekes.

Arra a kérdésre, hogy Magyarország hogyan tud magának barátokat szerezni úgy válaszolt, „tenni kell egymásért, össze kell hozni az embereket. Rólunk külföldön sokszor azt hiszik, hogy mi egyszerű nép vagyunk: csak gulyás, paprika, puszta, csikós… Ez már rég mögöttünk van. Mi is érzékenyek vagyunk a szépre, jóra, nekünk is vannak magas szintű igényeink”, fogalmazott. Továbbá úgy vélekedett, vannak szép számmal a sorainkban is olyanok, akik előítéleteket terjesztenek rólunk. Ezeket kéne megcáfolni szeretettel, higgadtan. A színház, az opera, a zene és más művészeti ágak formáló ereje ebben nagy segítségünkre lehet,-mondta Marton Éva.

A teljes interjú a Hungary Today hírportálon olvasható.

Forrás: MTI-OS

Kiemelt kép: Hungary Today