Nyugat-Európában és a tengerentúlon is drámai mértékben megszaporodott az antiszemita bűncselekmények száma, sok helyen tehetetlenek a döntéshozók, máshol pedig nem is akarnak foglalkozni a problémával.

Csúcson az antiszemitizmus az Egyesült Államokban

Kaliforniában tavaly több mint 500 olyan antiszemita cselekményt követtek el, amelyekben zsidó emberek voltak az áldozatok, beleértve a támadást, vandalizmust és zaklatást. Ez több mint 40 százalékos növekedést jelent 2021-hez képest, ami megerősíti a gyűlölet-bűncselekmények és a szélsőségesség terjedését az államban – derül ki a Rágalmazásellenes Liga (ADL) nemrég közzétett jelentéséből. A Kaliforniáról szóló dokumentum azután készült, hogy a Tel Aviv-i Egyetem részvételével egy olyan jelentés látott napvilágot,

amely szerint az antiszemita incidensek világszerte új csúcson vannak, és az emelkedő tendencia az Egyesült Államokban egyre csak erősödik.

A listavezető egyébként New York, ahol 580 bejelentette incidens történt, és mivel ezekben az adatokban nem szerepelnek a be nem jelentett esetek, a valós szám valószínűleg sokkal magasabb – írja a V4na.com.

Németországban többnyire a bevándorlók képviselik a zsidógyűlölelet

Több nyugat-európai államban is nagyon komoly mértéket öltött az antiszemitizmus. A bevándorló muszlimok általában erősen antiszemita beállítottságúak. Ez derül ki a Berlini Műszaki Egyetem “Antiszemitizmus-kutató Központja” (ZfA) által nemrégiben készített tudományos elemzésből.

A ZfA az elmúlt tíz év meglévő tanulmányait értékelve rámutatott, hogy

az iszlám uralta országokból érkező bevándorlók közül minden második antiszemita világnézetű.

A német Integrációs és Migrációs Szakértői Tanács 2022-es tanulmánya szerint – amelyre a ZfA többek között hivatkozik – a németek 11,3 százaléka ért egyet a zsidóellenes sztereotípiákkal. A török migrációs háttérrel rendelkezők körében ez az arány viszont 50,2 százalék volt.

A ZfA értékeléséből hasonló kép rajzolódik ki az Izraellel kapcsolatos zsidóellenes attitűdök esetében is. A zsidógyűlölet szempontjából fontos tényező, hogy az illető személyek mióta élnek Németországban, honosítottak-e, és milyen országból származnak.

Vagyis, a zsidógyűlölet bár eddig is jelen volt Németországban, a migrációs hullámok kezdete óta öltött drámai mértéket, és egyfajta importcikk lett.

A hatóságok szerint Németországban naponta átlagosan öt zsidóellenes bűncselekményt követnek el.

A németországi zsidóság élete 2015 óta változott meg, amikor több százezer migráns érkezett az iszlám kulturális területről Németországba. Malca Goldstein-Wolf zsidó aktivista szerint

„a muszlim zsidógyűlölet jelenti a legnagyobb veszélyt a németországi zsidó életre. Viszonylagosan jóval kevesebb az erőszakos jobboldali szélsőséges, de muszlimok tömegei nem félnek fizikailag megtámadni a kipát viselő zsidókat, és teljesen gátlástalanul élik ki a zsidógyűlöletüket”.

Franciaország a listavezető az antiszemitizmust tekintve

Az európai országok közül Franciaországban van a legnagyobb létszámú zsidó közösség, nagyjából 600 ezer fővel és a fentiek ellenére mégis ott érezhetik magukat legkevésbé biztonságban a zsidó vallásúak, ahogy az kiderül a londoni székhelyű Jewish Policy Research kutatóintézet által az Európai Zsidó Szövetség (EJA) megbízásából készített felmérésből is.

A tanulmányt négy fő szempont alapján végezték, melyek a következők: a zsidó közösség biztonságérzése, a lakosság hozzáállása a zsidó vallásúakhoz és Izraelhez, az antiszemitizmus és végül a kormányzati teljesítmény a témával kapcsolatban. Minél alacsonyabb helyezést ér el egy ország, annál rosszabb a helyzet az antiszemitizmus tekintetében. A legutolsó helyen Belgium szerepelt.

A felmérés összes szempontját egybe véve Franciaország a tizedik helyen végzett a tizenkét ország közül, messze lemaradva az első helyet megszerző Olaszország vagy a második helyen lévő Magyarország mögött. Ami a biztonságot illeti, Franciaország az utolsó helyen végzett.

Barbárok

Antiszemita gyilkosság áldozata lett a 65 éves ortodox zsidó nő, Sarah Halimi is, akihez 2017-ben betört a szomszédja, a 27 éves migráns hátterű Kobili Traore. A férfi brutálisan megverte, majd kidobta az ablakon, miközben Allahot dicsőítette.

Később a bíróság felmentette az elkövetőt, mondván, hogy a gyilkosság idején nem volt beszámítható, mert kábítószeres befolyás alatt állt.

2015. január 9-én egy párizsi élelmiszerboltban az állig felfegyverzett terrorista, Amedy Coulibaly négy embert meggyilkolt, tizenhét személyt pedig túszul ejtett.

2006-ban is nemzetközi felháborodást keltett, hogy a 23 éves Ilan Halimi meggyilkolása, akit elrabolt, majd hetekig fogva tartott a Barbárok nevű főleg muszlimokból álló csoport. Áldozatukat megkötözték, ütlegelték, megkínozták. A banda 450 ezer euró váltságdíjat követelt a zsidó férfi gazdagnak hitt családjától. A pénz átadására nem került sor, a félholt Ilan Halimire az utcán találtak rá Párizs külvárosában, testét égési sebek borították, kórházba szállítás közben halt meg.

Forrás: V4na.com / hirado.hu

Címlapkép: Antiszemita incidensek Németországban / Fotó: Filip Singer/MTI/EPA