Norvégia a nagy ellentmondások országa. Egyszerre van jelen a modern haladó liberális gondolkodás és a mély évszázados nemzeti és vallási tradíció. A nemzeti nap, a függetlenség napja május 17-én volt, amikor az egész ország ősi tradicionális nemzeti viseletbe öltözik, a gyerekektől kezdve a felnőttekig és mindenki felvonul.

Ez az Alkotmány napja, melyet 1814-ben írtak alá. Minden házban, minden lakás erkélyén kitűzik a nemzeti lobogót. Az iskolások osztályonként kiöltözve zászlókkal vonulnak, a felnőttek meg hurráznak és nézik őket, a királyi pár kivonul „palotájából”, a tv csatornák reggeltől estig közvetítik a nagy eseményt. Mindenki kezében ott van a nemzeti zászló. Azt a napot ünneplik, amikor függetlenné váltak a dánoktól és a svédektől és saját Alkotmányt hoztak létre.

Ezen a napon mindenki a tradicionális nemzeti eledelt eszi és issza: pezsgőt, epret és verdens bestét. Ez utóbbi egy finom sütemény, aminek neve: a világ legjobbja. Ezt a napot követi egy újabb szabadnap, Jézus mennybemenetelének ünnepe. Ezen kívül következik majd a konfirmáció napja (protestáns ünnep), ami minden 15 évet betöltött fiatalt érint, amit egy éves felkészítés előz meg. Ezen a napon kapják meg a gyerekek a méregdrága nemzeti viseletet, amit majd hordani fognak életük során a nemzeti ünnepeken.

Nemrég még államvallás volt az evangélikus vallás (2012-ig), ma már lehet kikeresztelkedni, vagy nem keresztelkedni, ez esetben, polgári konfirmációja lesz a gyereknek. A norvég Alkotmány azonban kimondja, hogy Norvégia értékei az ország keresztény és humanista értékein nyugszanak. Az 5 millió norvégból, 4 millióan evangélikusok. A 100 000 katolikus túlnyomó része bevándorló. Az állam ma is támogatja az egyházat, a lelkészek közszolgálati alkalmazásban állnak. Norvég királyság a hivatalos államforma, a királyi család csak evangélikus lehet. Miközben a Szocdem Munkáspárt a Szocialista baloldallal koalícióban kormányoz, 2021 óta. Előtte 8 évig a Konzervatív Párt uralkodott. Együtt van a nemzeti tradíció, a kereszténység hagyományai, valamint a baloldali és liberális gondolkodás.

/…………../

Vannak viták a királyságról, keresztény hagyományokról, „érettségi” vizsgák tradícióiról. Például a nagy záróvizsgák előtti tivornyákról, ami ősrégi hagyomány. A nagy vizsgák előtt az a szokás, hogy a gyerekek kibérelnek egy buszt és egy hónapig buliznak ott, alkoholt isznak, táncolnak, és még ki tudja mit, ezek után mennek vizsgázni. Erről lángolnak fel a nemzeti viták manapság.

A norvég média és kormány viszont egységes hazánk megítélésében, ami azonos a nyugati sajtóban megjelenő torzításokkal. Nem csoda, hiszen baloldali, liberális ellenzékünk szájába adja a nyugati sajtónak, miért kell a hazai jobboldali, keresztény kormányt elítélni. Ismerjük jól a hamis vádakat: itt nincs demokrácia, diktatúra van és korrupció, a kormány csak gátolja az EU működését és oroszbarát. Ismeretes a Norvég Civil Támogatási Alap (NTCA) és a magyar kormány sok évig húzódó vitája, mert a norvégok csak kormányellenes, politizáló, progresszív liberális nézeteket valló hazai civil szervezeteket akartak támogatni. Norvégia nem tagja az EU-nak, (NATO-nak, igen) de ugyanúgy élvezi a gazdasági előnyöket, ezért fizet felzárkóztatási pénzt.

Gondolkodása megegyezik Brüsszel liberális elveivel, beleértve a migránsok befogadását is. Pride, gender, LMBTQ minden jöhet, Oslo centrumában kézközelben szivárványos nyakkendők hívogatnak. Azt sem feledhetjük, hogy a fellobbant NCTA és kormányunk vitája még a Konzervatív Párt hatalma alatt volt. A „gyűlöletbeszéd”likvidálása a norvég sajtóból több mint egy évtizede folyik. Erre külön embereket alkalmaznak. És tudjuk mit ért a fejlett nyugat gyűlöletbeszéden. Elég csak annyit mondani, hogy a házasság egy férfi és nő szövetsége, ez már a legnagyobb vétség.

Verdens beste, ami a nemzeti tradíció jelképe is lehetne? Vagy progresszív liberalizmus? Melyik Norvégia igazi arca?

Talán addig volt a „világ legjobbja”, amíg nemzeti és keresztény tradícióit őrizte és progresszív liberális arca nem létezett.

A teljes cikk itt olvasható.

Szerző: Pók Katalin

(Címkép: kép: Shutterstock)