A célcsoport a 13 és 27 év közötti korosztály. A kerület polgármestere úgy véli, ez nagy lépés az elfogadás és a sokszínűség felé. Bécs 357 000 euróval támogatja a projektet.

Queer ifjúsági központ kerül kialakításra Bécs Ottakring nevű, sörgyáráról híres városrészében (16. kerület), 350 négyzetméteren. Bécs tartomány önkormányzata 357 ezer eurót biztosít az intézmény létrehozására – írta meg a piros7.es felvidéki hírportál.

Azt, hogy egy ilyen központ létesüljön, még az előző ciklusban szavazta meg a tartomány parlamentje – az SPÖ, a Zöldek és a NEOS szavazataival. Eddig az előkészítő munkálatok folytak, amelybe bevonták a rangos Institut für Höhere Studien tudományos intézetet is. A megnyitásra 2024-ben kerülhet sor.

A célcsoport a 13 és 27 év közötti korosztály.

A fenntartó a „Q:Wir – Verein zur Stärkung und Sichtbarmachung queeren Lebens in Wien” nevű egyesület. (Szó szerinti fordításban ‘Q:wir /ez szójáték, hiszen a queer szó és a német „mi” (wir) összecsengésére játszik rá/ – Egyesület a Bécsi Queer Élet Erősítésére és Láthatóvá Tételére).

A parlamentben kedden véglegesítendő terv ellen éles hangú sajtóközleményben kelt ki a Szabadságpárt, elrettentő példaként hozva az USA-ban, már kamaszkorban végzett nemátalakító műtéteket (például kiskamaszként szedett hormonblokkolókat, mell-eltávolítást stb.) és az ügy anyagi vonzatát is bírálta, tekintettel a jelenlegi inflációs helyzetre.

A tartományi parlamenti erőviszonyok alapján a keddi, végleges szavazás már csak formaságnak számít.

Az ottakringi földszinti bár biztonságos hely az LGBTIQ fiatalok számára, ahol szakmai támogatást kaphatnak a gyerekekkel és fiatalokkal folytatott nyílt munka részeként – írja a wien.orf.at.

A szivárvány fővárosa

„Bécs Ausztria első furcsa ifjúsági központjaként az élen jár, mint a szivárvány fővárosa: az LGBTIQ-fiataloknak sajátos tanácsadási szükségleteik vannak, amelyeket szakmai támogatással és társaikkal folytatott eszmecserén keresztül elégítünk ki a fiatalok által megérdemelt módon. Védelmet kínálunk, erősítjük a sokszínűséget, és teret is adunk neki” – hangsúlyozza Christoph Wiederkehr (NEOS) alpolgármester.

A bécsi SPÖ oktatási szóvivője, Nicole Berger-Krotsch szerint a város egy-egy közösség iránti megbecsülése mindig a rendelkezésére bocsátott térben mérhető. „Ezért különösen büszke vagyok arra, hogy Bécs, mint a szivárvány fővárosa most megtalálta a megfelelő helyet első furcsa ifjúsági központjának” – mondja Berger-Krotsch.

A kerület polgármestere, Franz Prokop, úgy véli, ez nagy lépés az elfogadás és a sokszínűség felé.

Címlapkép: Illusztráció / Fotó: MTI/EPA/KEYSTONE/Martial Trezzini