Az illegális bevándorlás mindenki számára káros, kivéve az emberkereskedőket – jelentette ki az olasz kormányfő vasárnap a Rómában zajló fejlesztési és migrációs konferencián mondott nyitóbeszédében, amelyben a származási országok fejlődésének segítését nevezte megoldásnak arra, hogy a migránsok ne induljanak útnak.

Giorgia Meloni kijelentette, a találkozóval egy úgynevezett „római folyamatot” akar elindítani, melynek célja az Európába tartó tömeges illegális bevándorlás leállítása.

Hatpontos fejlesztési tervet vázolt fel a kiindulási és a tranzitországok támogatására, valamint hatósági és titkosszolgálati együttműködést az emberkereskedő szervezetek felszámolására.

Hangsúlyozta, hogy az útnak indulás megállítására a migráció gyökereinél kell fellépni. Megjegyezte, korunk kiemelten érzékeny a migrációhoz való jog biztosítása iránt, miközben megfeledkezik arról, hogy az embereknek a hazájukban való maradás jogát is biztosítani kell.

Giorgia Meloni úgy vélte, a migrációs kérdések megoldására született eddigi tervek kudarcot vallottak az Európa és a földközi-tengeri térség, valamint más kiindulási országok közötti kapcsolat miatt, mely nem a párbeszédre, nem a felek közötti egyenlőségre épült, hanem versengésre és ellentétes érdekekre.

A tömeges illegális migráció mindenkit megkárosít, kivéve az embercsempész-szervezeteket, amelyek a leggyengébbek és legkiszolgáltatottabbak kárára gazdagodnak meg – mondta Meloni, kiemelve: az emberkereskedő maffia az államokkal száll szembe, mivel azok biztonságát és demokratikus rendjét veszélyezteti.

Meloni a célok között az illegális bevándorlással szembeni fellépést tette az első helyre, majd a törvényes bevándorlás irányítását, a menekültek támogatását, valamint együttműködést az elsősorban afrikai térségek fejlődésének elősegítésére. „Utóbbi a legfontosabb, mivel a fejlődés elősegítése nélkül semmi mást nem lehet megvalósítani” – jelentette ki.

Az emberkereskedelem feltartóztatásának eszközeként az államok, hatóságok és titkosszolgálatok közötti operatív közreműködést sürgette. Kiemelte, hogy az ügyészségek együttműködése elősegítheti az embercsempész-szervezetek pénzügyi hálózatának felszámolását, valamint a „fegyverként” használt csónakok beszerzésének megnehezítését.

Hangsúlyozta, hogy Európa és Olaszország gazdaságának szüksége van a bevándorlókra, de azokat kell beengedni, akiket az országok képesek befogadni, mivel „ha nem tudunk gondoskodni róluk, akkor az nem szolidaritás”. Megjegyezte, hogy a munkaerőként alkalmazott bevándorlókat indulás előtt képzésben kell részesíteni.

A háború, éhezés, terrorizmus elől menekülőkkel kapcsolatban kijelentette, hogy a menedékjog is tisztázásra vár, mert nem számíthat automatikusnak, hogy akárhol befogadják őket a világban. Megjegyezte, hogy a kivándorlás jelentős gazdasági kárt okoz a származási államoknak, melyek munkaerőt és generációkat veszítenek el.

Meloni bejelentette, hogy Róma elsősorban a közép-afrikai térség fejlesztésére indít kezdeményezést, amely a helyi mezőgazdaság, energiaszektor, infrastrukturális hálózat kiépítését, az oktatás-képzést, a vízgazdálkodás és egészségügy erősítését tartalmazza. Egyúttal olyan fejlesztési alap felállítását sürgette, amelyet az azt használó országok kezelnek.

MTI