A lengyel választásokon leadott szavazatok közel 100 százalékos feldolgozottságánál kijelenthető, hogy a Jog és Igazságosság (PiS) győzelme biztosnak tűnik, a kormányzóképessége annál kevésbé vagyis kormányváltásra készülhetünk Lengyelországban.

Az országos választási bizottság (PKW) honlapján hétfő este ismertették a voksolás állását 99,87 százalékos feldolgozottságánál, ami azt jelenti, hogy a mostani eredmények érdemben már nem változhatnak meg, a később kihirdetendő hivatalos végeredménytől függetlenül eldőltek a legfontosabb kérdések.

Így például az, hogy a Jaroslaw Kaczynski által vezetett kormányzópárt,

a Jog és Igazságosság (PiS) megnyerte a választásokat, ám nem szerzett a kormányzáshoz szükséges abszolút többséget, és a szóba jöhető egyetlen koalíciós partnerével, a Konföderációval összefogva sem szerezheti meg  azt, mert arra csak a Donald Tusk által irányított ellenzéki összefogásnak van esélye.

A 99,87 százalékos feldolgozottság szerint a parlamentbe jutó pártok a következő eredményt érték el:

Jog és Igazságosság (PiS): 35,44 százalék

Polgári Koalíció (KO): 30,65 százalék

Harmadik Út: 14,41 százalék

Baloldal: 8,59 százalék

Konföderáció: 7,15 százalék

A csaknem végleges eredmények alapján a lengyel parlamentben várhatóan a következőképpen alakulnak majd a mandátumarányok:

Jog és Igazságosság (PiS): 196 mandátum

Polgári Koalíció (KO): 158 mandátum

Harmadik Út: 61 mandátum

Baloldal:  30 mandátum

Konföderáció: 15 mandátum.

Ezek az eredmények azt jelentik, hogy minden bizonnyal kormányváltás jöhet Lengyelországban.

Andrzej Duda elnök múlt héten megerősítette: az eddigi lengyel parlamenti választási szokásjognak megfelelően, a választások után a győztes pártot bízza meg kormányalakítással. Hétfő délutáni, Rómában megtartott sajtóértekezletén az elnök hangsúlyozta: „nyugodtan kell kivárni” a választási eredményeket.  Aláhúzta: „a lengyelországi demokrácia stabil”.

A 74 százalékos részvételi arány rekordmagas volt az 1989 utáni választások történetében.

Érvénytelen lett a parlamenti választásokkal egy időben szervezett népszavazás eredménye. A referendum akkor lett volna érvényes, ha a szavazásra jogosultak több mint fele vett volna részt rajta, a részvételi arány azonban 41 százalékos lett.

Erősödéssel nyitott a zloty. A sajtójelentések szerint a befektetők a baloldal előretörésére számítottak, és az exit pollok visszaigazolták a várakozásaikat.

A PiS még próbálkozik

A PiS jelezte ugyanakkor, hogy a választáson legtöbb szavazatot kapott pártként meg fog próbálkozni a kormányalakítással. Hétfő reggel úgy tűnt, ehhez a Harmadik utas lengyel Néppártot szeretné megnyerni, annak szóvivője és több politikusa is leszögezte viszont, hogy semmiféle együttműködésre nem hajlandók a Jog és Igazságossággal.

„Ma még túl korai spekulálni, de nyitottak vagyunk a különböző tárgyalásokra” – mondta Radosław Fogiel, a PiS politikusa arra a kérdésre válaszolva, hogy

a PiS átadhatja-e a miniszterelnöki széket a Harmadik Útnak a koalícióhoz való csatlakozásért cserébe.

„Beszélni fogunk mindenkivel, aki a szejmben lesz, aki állampártian gondolkodik, aki hajlandó lenne nem engedni Tusk diktátumának, amely a sarkon látható” – folytatta Fogiel.

Érdemes megjegyezni, a szokásjog nem köti az egyébként PiS-es Andrzej Duda elnököt. Az államfő akár az ellenzék soraiból is felkérhet valakit kormányalakításra, ha úgy tűnik, hogy a Jog és Igazságosság erre nem lesz képes. Ez azonban kevésbé valószínű, legalábbis Andrzej Zybertowicz elnöki tanácsadó nyilatkozata alapján.

A professzor azt mondta TVP1-ben:

„Amikor arra a több millió lengyelre gondolok, akik az ellenzékre szavaztak, meg vagyok győződve arról, hogy sokan vannak, akiknek valóban Lengyelország van a szívükben. Ezek az emberek azonban nem kaptak konkrét képet arról, milyen országot akar építeni a centrista-baloldali tömb.”

Civilek.info / MTI / 24.hu / Magyar Hírlap

Címlapkép: Varsó, Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes, a Jog és Igazságosság Pártjának (PiS) elnöke szól támogatóihoz, a háttérben Mateusz Morawiecki miniszterelnök (b3) a lengyel parlamenti választások eredményváróján Varsóban 2023. október 15-én. A szavazók kikérdezésén alapuló közvélemény-kutatások szerint a PiS a voksok 36,8 százalékának megszerzésével gyõzött.
MTI/EPA/PAP/Pawel Supernak