Két svéd fociszurkoló vesztette életét egy lövöldözésben hétfőn este Brüsszel belvárosában – közölte a belga rendőrség. Emmanuel Macron francia elnök iszlamista terrortámadásnak nevezte a merényletet, a belga miniszterelnök arra kérte a brüsszelieket,  hogy legyenek éberek.

A brüsszeli belga-svéd labdarúgómeccs előtt a stadiontól nagyjából öt kilométerre egy fegyveres elkövető megölt két svéd állampolgárt, akik belga sajtóértesülések szerint futballszurkolók voltak. A találkozó 1-1-es állásnál, a szünetben a svéd válogatott kérésére félbeszakadt, a belgák elfogadták a döntést.

A helyi sajtóban amatőr felvételek jelentek meg, amelyeken egy narancssárga ruhákba öltözött, elektromos rollerral érkezett férfit lehet látni, ahogy több lövést is lead egy állomás közelében puskájából.

Alexander De Croo belga miniszterelnök az X közösségi portálon őszinte részvétét fejezte ki a svéd miniszterelnöknek és megerősítette, hogy az áldozatok svéd állampolgárok. Bejegyzésében úgy fogalmazott, hogy közös céljuk a terrorizmus elleni harc.

A belgiumi válságközpont tájékoztatása szerint

Brüsszelben a legmagasabb – négyes szintre – emelték a terrorkészültséget.

Az Albániában tartózkodó

Emmanuel Macron francia elnök szerint Brüsszelt iszlamista terrortámadás érte.

Majd azzal folytatta, hogy „a mi Európánkat felforgatták,  és az, hogy itt, együtt beszélünk erről, megmutatja, kik vagyunk: szívből, nyelvből, érzelmekből, kultúrából és jövőből élő európaiak” – tette hozzá.

Egy belga lap szemtanúkra hivatkozva arról számolt be, hogyaz elkövető a lövések leadása előtt azt kiállította, hogy Allahu Akbar.

Az interneten megjelent egy videófelvétel is az állítólagos elkövetőtől.

„Nevem Abdesalem Al Guilani és Allah harcosa vagyok. Az Iszlám Államtól (dzsihadista szervezet) vagyok. Szeretjük, akik szeretnek minket, és gyűlöljük, akik gyűlölnek minket. A vallásunkért élünk és azért is halunk meg. Alhamdullilah. Testvéretek a muszlimok nevében állt bosszút. Három svédet öltem meg eddig. Alhamdullilah. Igen, három svédet” hangoztatta a férfi a felvételen.

Ilse Vande Keere rendőrségi szóvivő korábban közölte, hogy a hatóságok gyorsan kiérkeztek a helyszínre és haladéktalanul lezárták a környéket. A lövöldözés körülményeiről nem mondott részleteket.

A belga hírügynökség szerint egyelőre nem volt őrizetbe vétel az ügyben.

Annelies Verlinden belügyminiszter bejelentett, hogy hajtóvadászatot indítottak az elkövető kézre kerítése érdekében.

Több európai országban is fokozott készenlétben vannak a hatóságok az izraeli események miatt. Ugyanakkor a belga fővárosban az utóbbi időben nemzetközi kábítószerkereskedelemhez köthető több erőszakcselekmény is történt.

Cívilek.info / MTI

Címlapkép: X