Az Európai Unió vezető intézményei megbizonyosodtak a kelet-európai vásárlók megtévesztéséről, innentől nemzeti hatáskörbe utalják az egyes eseti vizsgálatokat.

6 év kellett a CÖF-CÖKA elnöke, Csizmadia László 2017-es petíciójának megválaszolásához, de az Európai Bizottság vizsgálata alapján Dolors Montserrat, az Európai Parlament Petíciós Bizottság elnöke válaszlevelében kijelentette, hogy több tagállamban kínált élelmiszerek közel egyharmadának összetétele eltért, miközben a csomagolás elülső oldala azonos vagy legalább hasonló volt. Az illetékes nemzeti hatóságok ettől kezdve eseti alapon értékelhetik, hogy a megállapított különbségek megtéveszthetik-e a fogyasztókat.

Dolors Montserratnak, az Európai Parlament Petíciós Bizottság elnökénak válaszlevele

A CÖF-CÖKA elnöke, Csizmadia László, Méry János szlovák- és Maya Manolova bolgár állampolgár még 2017-ben külön petícióban jelezte az Európai Bizottságnak, hogy laboratóriumi vizsgálatok igazolják, hogy minőségbeli különbség van a Nyugat- és Kelet-Európában használt fogyasztói termékek összetevői között. Kitartanak amellett, hogy az osztrák, német és francia boltokban ugyanazon termékek minősége jobb, mint a kelet-európaiaké.

A petíció benyújtói elfogadhatatlannak tartják, hogy a keleti tagállamokban élőket ebben a tekintetben másodlagos polgárként kezelik.

A petíció benyújtói azt kérték, hogy miután kivizsgálták panaszukat, orvosolják a belső piacon ezt a megkülönböztetést, vizsgálják felül az uniós élelmiszer-biztonsági rendeleteket és állítsanak fel egy állandó ellenőrző rendszert a visszaélések kiszűrésére.

A most megküldött válaszlevél szerint az Európai Bizottság 2017 óta

19 uniós országban közel 1400 élelmiszeripari termék elemzését követően tanulmányban kimutatta, hogy az összehasonlított termékek 9%-ának összetétele különbözött, miközben a csomagolás elülső oldala azonos maradt.

A különböző összetételű termékek további 22%-a esetében volt hasonló a csomagolás az elülső oldalon.

Az említett eredmények alapján a Petíciós Bizottság az illetékes nemzeti hatóságok hatáskörébe utalja a felmerülő esetek vizsgálatát, ettől kezdve eseti alapon értékelhetik, hogy a megállapított különbségek megtéveszthetik-e a fogyasztókat.

Az Európai Bizottságnak és az Európai Parlament Petíciós Bizottságának a véleménye

Címlapkép: Illusztráció / MTI/Hegedüs Róbert