A francia elnök Európa és a Nyugat „meggyengülésének kockázatára” figyelmeztetett egy olyan nemzetközi kontextusban, amelyben a hatalmak közötti versengés egyre fokozódik.

Ez a helyzet „inkább erősödött” és „egyre bonyolultabbá válik”, emellett „magában hordozza a Nyugat és különösen Európánk gyengülésének kockázatát” – mondta az államfő a francia nagykövetek hétfőn Párizsban rendezett éves értekezletén.

„Tisztán kell látnunk, anélkül, hogy túlzottan pesszimistává válnánk” – vélekedett Emmanuel Macron. Beszédében kiemelt olyan jelenségeket, mint amilyen például „népességünk felhígulása” vagy „gazdaságunk a világkereskedelemben az új globális szereplők megjelenésének” következtében.

A francia elnök azt is jelezte, hogy kormánya ősszel beterjeszti a parlament elé az új bevándorlási törvényjavaslatot.

„Annak a nemzetközi rendnek a fokozatos megkérdőjelezése zajlik, amelyben a Nyugatnak meghatározó helye volt, és még mindig meghatározó” – tette hozzá.

„Ez a megkérdőjeleződés a háború visszatérésének eredménye, különösen Európában az ukrajnai orosz offenzíva miatt, valamint az Ázsiától Afrikáig jellemző sérelmi politika erősödése miatt, amely kitalált vagy fantáziált antikolonializmusból és egy politikailag kihasznált Nyugat-ellenességből táplálkozik” – vélte a francia elnök.

Megerősítette azon álláspontját, hogy „el kell kerülni a világ felosztását” az ukrajnai háború miatt, egy olyan időszakban, amikor egyes déli államok nem hajlandók elítélni Oroszországot.

„El kell kerülnünk, hogy olyan narratíva alakuljon ki, amely azt hirdeti, hogy ez a ti háborútok, az európaiak háborúja, és minket nem érint” – mondta a francia elnök.

Hiradó.hu