A József Attila-díjjal, Magyarország Babérkoszorúja díjjal és Kossuth-díjjal elismert, valamint a Magyar Köztársaság Érdemrendjének lovagkeresztjével kitüntetett költő, író és műfordító köszöntőjére a kolozsvári Bulgakov kávéházban került sor.

Születésnapja alkalmából ünnepi irodalmi rendezvényt szerveztek, ahol Király László legújabb A legkönnyebb igazat mondani című kötetének és a Helikon legújabb lapszámának bemutatójára is sor került.

Az eseményt Szántai János, az Erdélyi Magyar írók Ligájának elnöke nyitotta meg, majd Grezsa Csaba főkonzul köszöntötte az ünnepeltet.

Mint fogalmazott, Király László azon kevesek egyike, aki a kommunista diktatúra alatt is felemelte szavát a magyarokat ért igazságtalanságok miatt, mindig bátran kiállt a közösség érdekeiért, és meghatározó szerepet töltött és tölt be mai napig a magyar kulturális életben.

Grezsa Csaba köszöntője után Szánai János felolvasta Szentmártoni János, a Kulturális és Innovációs Minisztérium művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkárának üdvözletét, aki úgy fogalmazott, hogy ennek a munkának, ennek az életútnak „volt értelme”, hiszen Király László halhatatlanná vált.

Az ünnepi köszöntők után Fekete Vince költő, szerkesztő és műfordító vezette fel az est következő pontját, mely során bemutatták A legkönnyebb igazat mondani (Sóváradi beszélgetés Király Lászlóval) című interjúkötetet, mely Lövétei Lázár László beszélgetését tartalmazza az ünnepelttel. Mint mondták, a kötet elkészülésének első lépésekor bizonytalan volt, hogy mégis mennyi fér bele egy napba, egy napot felölelő beszélgetésbe, de Lövétei Lázár László úgy fogalmazott, hogy el kell hinni: egy nap alatt egy egész életet el lehet mesélni, hiszen az élet nem az, amit az ember átélt, hanem az, amire visszaemlékezik és ahogy visszaemlékezik, amikor el akarja mesélni. A kötetbemutató során Király László is felolvasott saját műveiből.

Az ünnepi rendezvény utolsó programpontja a Helikon erre az alkalomra készült, ünnepi lapszámának bemutatója volt, melyről Karácsonyi Zsolt, a folyóirat főszerkesztője mesélt.

Szóba kerültek Király László legemlékezetesebb pillanatai a szerkesztőségben töltött évekről, ahogy arról is, hogy kollégái hogyan emlékeznek vissza a vele való találkozásra, megismerkedésükre.

Az ünnepelt mesélt a Helikonnál töltött éveiről, a szerzőként folytatott munkájáról, a nem mindig betartott határidőkről és arról, hogy miként alkotta meg mára már közismert verseit. Az esemény zárásaként az ünnepi lapszám szerzői olvastak fel írásaikból, melynek mindegyike valamilyen formában Király Lászlóhoz, és az ő műveihez kapcsolódik.

Maszol

Kiemelt kép: Blága Eszter / Maszol