Küldetés teljesítve, vállalások végrehajtva, minden kérdés megválaszolva – üzente meg Varga Judit.

Magyarország igazságügyi reformja orvosolta az igazságszolgáltatás függetlenségének hiányosságait, ami azt jelenti, hogy a kohéziós politikai finanszírozás egy része feloldható, Magyarország akár 10,2 milliárd euró körüli megtérítést is igényelhet – közölte az Európai Bizottság szerdán Brüsszelben.

Az uniós végrehajtó testület közölte: Magyarország megtette a vállalt intézkedéseket, emiatt a bizottság úgy ítélte meg, hogy az Európai Unió Alapjogi Chartájában szereplő elővárások teljesülnek a bírói függetlenség tekintetében.

„Magyarország olyan jogszabályokat fogadott el, amelyek jelentősen megerősítik az igazságszolgáltatás függetlenségét az országban. Ez a reform megfelel a Magyarország helyreállítási tervében tett kötelezettségvállalásoknak” – fogalmazott az EB közleménye, hozzátéve: a tagállamoknak a kohéziós politika teljes időtartama alatt biztosítaniuk kell az előfeltételek teljesülését. Ha a testület bármikor úgy ítéli meg, hogy a szükséges előfeltételek már nem teljesülnek, ismét dönthet a finanszírozás blokkolásáról.

Ez csapatmunka volt – írta az Országgyűlés európai ügyek bizottságának fideszes elnöke szerdán a Facebook-oldalán az EB döntésével kapcsolatban.

Küldetés teljesítve, vállalások végrehajtva, minden kérdés megválaszolva – üzente meg Varga Judit.

„Már az Európai Bizottság is kénytelen elismerni, hogy Magyarország példamutatóan és maradéktalanul teljesítette az igazságügyi csomagban foglalt vállalásokat. Az igazságszolgáltatással kapcsolatos mérföldkövek a Brüsszellel történő megállapodás kiemelten fontos elemeit képezik, melyek megtárgyalását és végrehajtását a legnagyobb nemzetközi ellenszélben és médiazajban kellett végigvinnie Magyarországnak” – hangsúlyozta a fideszes politikus.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy az igazságügyi csomag „kipipálásával” a magyar embereknek régóta jogosan járó, jelentős mértékű uniós forráshoz férhet hozzá Magyarország.

Varga Judit gratulált Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszternek „ehhez a rendkívüli eredményhez, amely nemcsak a magyar kormányzat felkészültségéről tesz tanúbizonyságot, hanem a magyar emberek hihetetlen elszántságáról és kitartásáról is”.

Továbbá köszönjük a bírák és bírósági vezetők együttműködését – zárta bejegyzését Varga Judit.

Az uniós bizottság fenntartja a költségvetési feltételességhez kapcsolódó intézkedéseket, Magyarország ugyanis nem foglalkozott a jogállamiság elvei megsértésének kérdésével. Ez azt jelenti, hogy a 6,3 milliárd euró összköltségvetésű három kohéziós politikai program továbbra is felfüggesztve marad.

A koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállítást segítő forrásokkal kapcsolatban az Európai Bizottság közölte, hogy Magyarország 27 szupermérföldkő teljesítése mellett kötelezte el magát az unió pénzügyi érdekei védelmének biztosítása és az igazságszolgáltatás függetlenségének megerősítése érdekében.

A tervben szerepel az igazságszolgáltatás függetlenségére vonatkozó négy szupermérföldkő, amelyek a fentiek alapján megfelelnek a Magyarországtól kért intézkedéseknek, valamint 21 olyan szupermérföldkő, amelyek megfelelnek a költségvetési feltételrendszer mechanizmusa szerinti korrekciós intézkedéseknek. Tekintettel arra azonban, hogy a szupermérföldköveket Magyarország még nem teljesítette maradéktalanul, jelenleg nem lehet jóváhagyni a teljes összegre vonatkozó kifizetési kérelmet.

A Magyarország számára zárolt finanszírozás összesen mintegy 21 milliárd eurót tesz ki.

Facebook
MTI

Borítókép: Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter, Varga Judit, korábbi igazságügyi miniszter, jelenleg az Országgyűlés európai ügyek bizottságának elnöke és Tuzson Bence igazságügyi miniszter
Forrás: Facebook/Varga Judit