A pedagógusok bérének emelése a magyar adófizetők pénzéből történik.

A Belügyminisztérium megszervezte, hogy kevesebb, mint két hét alatt (január 30-ig) 140 ezer tanár megkaphassa a béremeléshez szükséges iratokat. Az állami fenntartású iskolák tanárai legkésőbb hétfőn a megemelt illetményeket kapják meg. Erről Gulyás Gergely beszélt a csütörtöki kormányinfón.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint világos a kormány szándéka, 32,2 százalékos béremelés történik, a kormány ennyivel növelte meg a bértömeget, amit csak béremelésre lehet költeni. Mindenkinek nőni fog a fizetése – tette hozzá.

Kitért arra, hogy a mesterfokozattal rendelkező pedagógusok két százalékkal több emelést kapnak, míg a hiánytárgyakat oktatók plusz négy százalékos emeléssel számolhatnak.

A mostani béremeléssel a pedagógusok átlagbére eléri a diplomás átlagbér 71,8 százalékát, ez bruttó 652 ezer forintot jelent.

Gulyás emlékeztetett: csak ebben a törvényhozási ciklusban 46 százalékkal nőtt a pedagógusbér, és bíznak benne, hogy tudják tartani azt a vállalásukat, hogy a diplomás minimálbér 80 százalékára emeljék a pedagógusok bérét. Beszélt arról is, milyen változásokat hozott a pedagógusok jogállásáról szóló törvény, amely alapján szerinte kiszámítható keretek között dolgozhatnak a tanárok.

Értékelése szerint a pedagógusok anyagi elismertsége esetében olyan nagyot sikerült előrelépni, mint a rendszerváltás óta soha.

A miniszter azt mondta, vannak, akik nem örülnek ennek és sokan vannak, akik mindent megtesznek annak érdekében, hogy ez a béremelés ne folytatódhasson, az EU ne járuljon ahhoz hozzá.

Gulyás Gergely közölte, a pedagógusok bérének emelése a magyar adófizetők pénzéből történik, az Európai Uniótól a kormánynak ígérete van az utófinanszírozásra. A kabinet 2030-ig vállalta, hogy a pedagógusok bére eléri a diplomások bérének 80 százalékát, az addig szükséges béremelések 12 százalékát fizeti az EU – részletezte.

Kitért arra, hogy egy részletkérdés maradt, amely néhány száz tanárt érint és a Belügyminisztérium megpróbál méltányos megoldást találni.

Ismertette, a szakszervezetek azt kérték, hogy annak a tanárnak, aki tavaly december végéig bejelentette nyugdíjba vonulási szándékát, ne kelljen nyilatkoznia az új jogviszonyról. A béremelés azonban az új jogviszonyhoz társul – jegyezte meg, így ennek a szakszervezeti kérésnek (bár teljesítették) látni, milyen kára van.

Elmondta, a szakszervezetekkel többszörösen is óvatosan kell bánni, mert nehéz felismerni, hogy ők a pedagógusok érdekeit képviselik, vagy az ellen lépnek fel. A béremelés ellen például mindent megtettek a nemzetközi fórumokon – tette hozzá Gulyás.

MTI

Borítókép: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter 
MTI/Máthé Zoltán