Három komoly cél van a magyar gazdaság előtt: le kell győzni a vírust, meg kell fékezni az inflációt és helyre kell állítanunk a magyar gazdaság növekedését.

Tegnap a Monetáris Tanács ülése után Matolcsy György jegybankelnök sajtótájékoztatót tartott. Az egyik legfontosabb megállapítása az volt, hogy kamatemelésre nem volt szükség.

Ugyanakkor az MNB változtatott inflációs előre jelzésén, a korábbi 3,5-3,6 százalékról 3,8-3,9 százalékra emelte. A jegybank elnöke hozzátette, hogy ez az emelkedés várhatóan csak ideiglenes lesz.

Matolcsy György elismerően szólt a hazai cégekről. Úgy véli, „a magyar gazdaság talpon maradt, ugyan dráma a mínusz 5 százalékos tavalyi teljesítmény, de ha a magyar gazdaság idén a 4 és 6 százalék közötti növekedési sávban teljesít, még az idén visszaállítható a 2019. végi kibocsátási szint.

Ami a már említett inflációnövekedés okait illeti, ebben része van többek között az olajár emelkedésének, illetve az újraindulással kapcsolatos kereslet-kínálati súrlódásoknak. Ez az állapot változhat a járvány elleni sikeres küzdelem hatására, a gazdaság normális állapotba való visszatérése következtében.

Bővebben a Portfolio.hu oldalon olvashatnak a sajtótájékoztatóról.