Nyilvános Ukrajna vezető tisztségviselőinek vagyonbevallása. A háborúnak ugyan még nincs vége, de így is érdemes az újjáépítés és a mezőgazdaság területén tevékenykedni az ukrán közigazgatásban. Amíg a nyugati sajtó korrupciót emleget, addig az ukrán miniszterek köszönik szépen jól vannak.

Az Interfax-Ukraina jelentése szerint a 2021-2022-es évekre vonatkozó elektronikus bevallásokat a kormány minden tagja 2024. január 31-ig nyújtja be. A nyilatkozatok elemzéséből kiderül, hogy a kormányfők szokásos hivatalos évi jövedelme „szerény” 1-2 millió hrivnya (24-48 ezer euró) – írja a V4na.com.

Három olyan kormányképviselőre derült fény, akik hivatalosan is jelentős vagyont vallottak be

A miniszterek és miniszterelnök-helyettesek között az agrárpolitikai és élelmezésügyi miniszter, Mykola Solskij vezet.

Kétéves jövedelme 51,8 millió hrivnya (1,3 millió euró).

A miniszter 2021-re 36,6 millió hrivnya, 2022-re pedig 15,2 millió hrivnya jövedelmet vallott be. Abban az országban, amely folyamatosan a Nyugatot pumpolja és ahol a minimálbér ez év január 1-jétől 7100 hrivnya, azaz 175 euró.

Olekszandr Kubrakov, Ukrajna újjáépítéséért felelős miniszterelnök-helyettese, a közösségfejlesztésért, területekért és infrastruktúráért felelős miniszter sem volt szemérmes.

A bevétele 23,6 millió ukrán hrivnya (kb. 580 ezer euró) két év alatt.

Kurbakov 2021-re 12,1 millió UAH, 2022-re pedig 11,5 millió UAH bevételt jelentett.

A leggazdagabbak ukrán politikusok között van még Olekszandr Kamiscsin a stratégiai iparágakért felelős miniszter. Ő később kezdett el dolgozni, mint a Miniszteri Kabinet többi vezetője, ezért csak 2022-re nyújtott be nyilatkozatot, de

a háború első évében is így is 19,3 millió hrivnya, azaz mintegy 447 ezer eurós jövedelmet húzott az államtól,

miközben a fronton ukrán és kárpátaljai magyar fiatal férfiak ezrei estek el.

Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter 14 millió 712 ezer 47 hrivnya jövedelmet jelölt meg a 2023-as évre vonatkozó elektronikus vagyon- és jövedelemnyilatkozatban. A védelmi ipar biztosan jól fizet, mert Umerov valóságos Krőzus.

2023-ban Umerov fizetése 573.873 hrivnya volt, az értékpapírok eladásából származó jövedelme 5 millió hrivnya, a részvényei osztalékfizetése pedig 9.138.174 ukrán hrivnya volt, de emellett még felesége is további közel másfél millió hrivnyás jövedelmet vallott be.

Umerov nyilatkozatában szerepel továbbá 18,2 ezer dollár el nem évült hitelezői követelés, 180,5 ezer és 9,1 ezer hrivnya készpénzben, emellett a bankszámláin még 3,8 millió valamint 1800 hrivnya, felesége pedig 1,1 ezer hrivnyát tart készpénzben és 8,6 ezret bankszámlán. Szinte követni sem lehet.

A nyilatkozat szerint a miniszter két lakást (80,6 és 128,8 négyzetméter) bérelt Kijevben, emellett egy 95 négyzetméteres kijevi lakásba van bejelentve, édesanyjának pedig egy közel 200 négyzetméteres háza van a Krímben, de felesége még egy 137 négyzetméteres lakást is bérel az Egyesült Államokban.

Szegény gazdagok

A legszegényebbek az Oktatási, a Gazdasági, valamint az Egészségügyi Minisztérium vezetői. Ők „mindössze” évi kb. egymillió hrivnyás, azaz több mint 24 ezer eurós fizetést vallottak be.

Oksen Lesovoj oktatási és tudományos miniszter 2021-re 856 ezer hrivnya, 2022-re pedig 853 ezer hrivnya jövedelmet vallott be. Az ukrán Egészségügyi Minisztérium vezetője Viktor Ljasko, 1,7 millió hrivnyát két évre: 764 ezer hrivnya 2021-re és 983 ezer hrivnya 2022-re.

Denisz Smihal miniszterelnök bevallásában 2021-re 697,8 ezer hrivnyás jövedelmet, 2022-re vonatkozó nyilatkozatában pedig már 901 ezer hrivnyát tüntetett fel.

A 2021-től egy év alatt a kétszeresére nőtt a jövedelme Ruszlan Sztrelet környezetvédelmi és természeti erőforrások miniszternek is. Ő a háború előtti évben 675 ezer hrivnyás 2022-ben pedig már 1,1 millió hrivnyás jövedelmet jelentett. De igaz ez a vagyongyarapodás Denis Maljuska igazságügyi miniszterre valamint Szerhij Marcsenko pénzügyminiszterre is.

Korrupció mindenhol

Ismert: a Guardian brit lap már 2021-ben felfedte a Pandora Papers offshore-botrányban kiszivárgó adatok alapján a szavakban korrupció- és oligarchaellenes ukrán elnök furcsa üzleteit. Kampányában az ukrán elnök még arra tett ígéretet, hogy megtisztítja Ukrajna oligarchák uralta gazdasági-társadalmi rendszerét és az off-shore vagyonok felfedését is megígérte.

Ezzel szemben azóta is folyamatosak a korrupciós botrányok Ukrajnában. A védelmi minisztérium a háború kezdete óta nyakig benne van a leggyanúsabb ügyekben, az Ukrajnának küldött nyugati fegyverek pedig sokszor a közel-keleti feketepiacokon bukkannak fel.

Közben pedig a Zelenszkij család úszik a pénzben.

2022-ben orosz oligarcháknak adta bérbe 15 szobás úszómedencés toscanai villáját, anyósának pedig egy 4,8 millió dolláros luxusvillája van Egyiptomban. Felesége pedig az ukrán emberek sanyarú mindennapjaival szemben a nyugati milliárdosok életét éli és drága luxusüzletekben költi a könnyen jött vagyont.

Tavaly ősszel egy ukrán közvélemény-kutatás megállapította, hogy az ukrán lakosság 78 százaléka Volodimir Zelenszkij elnököt hibáztatja az országban elharapódzó korrupció miatt, sokak szerint az általánossá vált állami korrupció jobban hátráltatja az ország gazdasági fejlődését, mint az Oroszországgal folytatott háború. A balliberális sajtó hiába próbálja az ukrán elnök nyilvánosságra került ügyeit mentegetni, az ukránok elsöprő többsége szerint Zelenszkij és rendszere velejéig korrupt, amit most már egyre többen látnak Európában is.

Címlapkép: Pixabay