Aki mindegyik jelenlegi főpolgármester-jelölttel dolgozott már, Szentkirályi Alexandrát tartja a legalkalmasabbnak.

A közelgő önkormányzati választásokról beszélt Tarlós István, Budapest utolsó konzervatív városvezetője. Tarlós szerint főpolgármesternek lenni „tízpróbás foglalkozás”: nagyon sok mindenhez kell érteni, és erre az összetett feladatra szerinte egyértelműen Szentkirályi Alexandra, az ő volt helyettese a legalkalmasabb.

„Benn ült öt évig a közgyűlésben – már amikor ott volt” – minősítette Karácsony Gergely korábbi közgyűlési munkásságát Tarlós István, aki a főpolgármestert emiatt ismeri, Vitézy Dávidot és Szentkirályi Alexandrát pedig azért, mert hosszú ideig mindkettőjük közvetlen főnöke volt.

„Objektív véleményt tudok formálni róluk, hiszen nincs tervemben visszamenni a nagypolitikába” – jegyezte meg Tarlós, aki szerint Karácsony csak ígérget, de nem tesz semmit, az őt érintő állandó zűrös ügyek kapcsán állandóan megijed és másra mutogat, Vitézy Dávidnak kiváló a memóriája, de csak egy területhez ért, ami iránt szélsőséges érdeklődést tanúsít.

Szentkirályi Alexandra, Tarlós korábbi helyettese viszont széles látókörű, van városvezetői tapasztalata, és jelentős a lobbiereje.

„Bizonyos vagyok benne, hogy a Fidesz Budapesten a legtöbb szavazatot Szentkirályi Alexandrával tudja begyűjteni” – mutatott rá Tarlós. Hogy ez mire lesz elég, hamarosan kiderül és sok körülménytől függ.

„A három jelölt közül Alexandra ismeri legjobban a fővárosi terepet. Vitézy Dávid is mellettem dolgozott, de ő csak egy szeletét látja át az önkormányzati feladatoknak, Alexandra viszont az egészet. Ráadásul nagyon jól kommunikál, humán területen otthon van, és jó arca lehet Budapestnek, mert ez sem mindegy. Még egy bizonyosnak tűnik: a fejlesztések tekintetében a legfajsúlyosabb lobbiereje neki van. Ha a stábja abban fog segíteni neki, hogy pozitív kicsengésű kampányt folytasson, akkor esélyesnek tartom a győzelemre is”.

A korábbi főpolgármester azt is összefoglalta, mi szükséges ahhoz, hogy valaki jó vezetője legyen Budapestnek: az arányérzék, a határozottság, a józanság, a jó fellépés, és a szenzibilitás is.

„Az nem helyes felfogás, hogy csak a nettó eredmény számít és semmi más. Kell, hogy valakiben legyen empátia más emberek öröme, félelme, bánata irányában. Fontos még, hogy valamennyire mindenhez értsen az önkormányzati területeken. Ez egy tízpróbás foglalkozás! A tízpróba is egy olyan sportág, hogy hiába jó diszkoszvető valaki, ha nem tud ugrani vagy futni, akkor soha nem lesz jó összetett eredménye. Gondolok itt arra, hogy ha valaki egyirányú, szélsőséges érdeklődést tanúsít, mondjuk, a közlekedés irányában de a fővárosi önkormányzat többi ágazatára érdektelenül tekint, akkor abból nem biztos, hogy jó főpolgármester lesz” – emelte ki Tarlós, aki szerint

a főpolgármesterséghez jó együttműködési készség is szükséges.

„Amikor azt mondom, hogy Alexandrának erősebb a lobbiereje, mint akármelyik ellenfelének, ezzel azt is mondom, hogy leginkább képes együttműködni azokkal az erőkkel, akiktől az önkormányzat mozgástere függ. Nekem is voltak a Fidesszel ellentéteim, de mindig megvolt az az alapegyüttműködés, amely eredményre vezetett. Most Karácsony Gergely fényesen bizonyítja, hogy milyen, amikor ez hiányzik. Itt el kell találni a helyes arányokat, és ezt Alexandrából sokkal inkább kinézem, mint Dávidból” – tette hozzá.

Tarlós szerint Szentkirályinak főleg a női politikusok és a „Karácsony-imádók” között vannak irigyei, amiatt, hogy fiatalon ilyen magas pozícióba jutott.

„Valóban, 26 évesen Budapest főpolgármester-helyettesének lenni, nem kis dolog. Sajnálom azonban, ha az irigyek lelkének virágoskertjébe gázolok most, de ez az irigykedés ostobaság! 2006-tól dolgozott mellettem, köztünk egyfajta apa-lánya kapcsolat alakult ki. Egyszerűen úgy láttam, hogy ebben a fiatalban van fantázia, lehet építeni és megbirkózik a feladattal. Ezért kértem fel és igazam is lett.”

A regnáló főpolgármester elmúlt öt évét is értékelte Tarlós.

„A teljesítmény nagyon hiányzik, Karácsony Gergelyre szavaznék most a legkevésbé. A főpolgármester úr önállósága is a legfinomabban szólva erősen megkérdőjelezhető, másrészt amikor felmerül a neve egy problémás ügy kapcsán, amelyből bőven van, akkor megijed és azonnal talál valaki mást, akire aztán mutogat. Tíz esetből tízszer kitalálja, hogy őt már megint félrevezették, aztán eliszkol. Egyik vizsgálóbizottságot csinálja a másik után, különösen olyan ügyekben, amelyeknek ő is részese volt. Ezeknek a bizottságoknak aztán szeret az élére állni, és szavazni a kérdésben. Most az ilyen lépései inkább az őt körülvevő számos zűrös ügy eltakarási kísérleteiként értelmezhetők. Számomra ezek nem szimpatikus tünetek”.

Metropol

Borítókép: Tarlós István és Szentkirályi Alexandra 2018. július 26-án
Forrás: MTI/Veres Nándor