Békemenet 2024.


2024.06.01.

Eddig, és ne tovább! – ezt kívánják üzenni a június 1-jén megrendezendő Békemeneten Európa „háborús pszichózisban égő” vezetőinek a demonstráció szervezői a Civil Összefogás Fórum (CÖF) alapítójának, a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) elnökének közlése szerint. A szervezők sajtótájékoztatón jelentették be, hogy a rendezvény gyülekezője június 1-jén délelőtt 11 órakor lesz a Lánchíd pesti oldalán.
Csizmadia László szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón közölte: abban a helyzetben vonul majd a Békemenet, amikor Párizs, London és talán Berlin is atomháborút vizionál, feledve Hirosimát és Nagaszakit.

Azt is üzenik, hogy június 9-én az Európai Unió választópolgárai szavazataikkal dönthetnek a béke mellett, megállíthatják az orosz-ukrán háború borzalmait, halál helyett az életet választhatják – tette hozzá.

A békemenet jelszava, hogy eddig, és ne tovább

– mondta.

Hangsúlyozta: az Európai Parlamentbe csak békepárti, szuverenista képviselőket kell küldeni. „Ne engedjük, hogy pénzmágnások korrumpálható szolgáikkal államaink gyarmatosítását készítsék elő” – hangoztatta Csizmadia László.

Elmondta:

június 1-jén 11 órától 13 óráig gyülekeznek a Lánchíd pesti oldalán, majd az id. Antall József rakpart, Jászai Mari tér, Margit híd útvonalon keresztül vonulnak a Margit-szigetre, az alsó nagyrétre.

Bencsik András, a Demokrata folyóirat főszerkesztője úgy vélekedett, hogy a mostani békemenetet egy igazán sorsdöntő pillanatban rendezik meg, hiszen ma háború és béke között kell választani. Elmondása szerint nagyon sokat számít, hogy hányan lesznek a békemeneten, hogy hitet tegyenek amellett, amit tizenkét éve, az első békemenet óta folyamatosan képviselnek.

Civilek.info

Széles Gábor nagyvállalkozó úgy fogalmazott, hogy az ország egy szerencsére csak kisebbik részének tetszik, ha lázítják. Hitler iránt is rajongtak, ám, ha tudták volna a németek, hogy hová vezeti őket, nem rajongtak volna érte – fűzte hozzá. Kiemelte, hogy a békemeneten sohasem voltak zavargások, ezért nyugodtan jöhetnek az emberek a rendezvényre.

Bayer Zsolt szerkesztő-publicista azt mondta, hogy

20-30 évvel ezelőtt senki nem gondolta volna, hogy az a Nyugat, amelyre a vasfüggöny mögül évtizedekig vágyakoztunk, úgy fog kinézni, ahogy ma kinéz: káosz, anarchia és bizonytalanság jellemzi.

Ez a Nyugat a háború eszkalációjában utazik, miközben Magyarország a béke szigete. Aki szeretné, hogy az is maradjon, ott a helye a Békemeneten – mondta Bayer Zsolt.

Stefka István újságíró úgy vélekedett, hogy a 2012-es Békemenet mellett, amikor Orbán Viktor „megmentése” volt a tét, a mostani a legfontosabb, hiszen ezen a béke a tét. Ezért baloldaliakat is várnak, hiszen ilyen vészhelyzet soha nem volt még – jelezte.

Egyek vagyunk

– hangsúlyozta.

Ifj. Lomnici Zoltán, a CÖF-CÖKA szóvivője úgy fogalmazott, hogy új gyűlölethullám tanúi vagyunk, ami polgárháborús viszonyokat eredményezhet. Azt mondta, Robert Fico szlovák miniszterelnök háborúpárti gyűlöletkeltés áldozatává vált, ezért Orbán Viktor miniszterelnök egyedül maradt a békéért való küzdelmében az Európai Unióban. Ezért is fontos, hogy mindenki álljon ki a békepárti magyar kormány mellett – közölte.

Nem hagyjuk magára a kormányt és a miniszterelnököt

– szögezte le.

Fricz Tamás politológus, a CÖF-CÖKA kuratóriumának tagja kiemelte: egy „új politikai képződmény” vezetője, aki olyan hálózat tagja, ami a háború pártján áll, azzal büszkélkedik, hogy nagy tömegeket tud az utcára vinni. Ezért is fontos, hogy minél többen legyenek ott a Békemeneten, hogy megmutassák, még többen állnak a béke mellett – tette hozzá. Kijelentette, meg kell erősíteni az Európai Unióban a nemzeti, szuverenista oldalt, és le kell váltani a brüsszeli háborúpárti elitet.  A legfontosabb témáknak pedig a háború, a migráció és az LMBTQ-kérdéseket nevezte.

A szervezők közölték: június 1-én Békemenetre várnak minden békét szerető és akaró embert, egyúttal kérik, hogy a szervezés megkönnyítése érdekében jelezzék a szervezett buszokat ezen az  elérhetőségen.

 

A teljes eseménynaptár nézet