Erről ad nagyon hasznos tanácsokat Vályi-Nagy István, a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója az Origo-n megjelent cikkben

Egy éve lényegében szinte csak Covid-ellátással foglalkozik a kórházunk.- mondta. – Ezen kívül működik még a traumatológia, a hematológia és őssejt-transzplantációs osztály, az onkológia és a szülészet-nőgyógyászat.

Dr. Vályi-Nagy István főigazgató

„A fiatal betegek sokkal jobban tűrik a tüneteket, ezért gyakran nem keresik fel időben az orvosukat. Otthon várnak, hogy javuljon az állapotuk. Néhány nap múlva viszont még súlyosabbak lehetnek a tünetek. Sok fiatal fertőzött már olyan stádiumban érkezik a kórházba, hogy azonnal intenzív osztályra kerül” – mondta az Origónak Vályi-Nagy István. Hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy a betegség korai szakaszában forduljanak orvoshoz az emberek.

Bár a fiatalok szervezete az első napokban viszonylag jól kompenzálja az oxigénhiányt, de előfordulhat, hogy a kevesebb tünettel rendelkező betegnek már kiterjedt tüdőgyulladása van. Ha valaki azt érzi, hogy akármennyire is tűri a kellemetlen tüneteket, egyre rosszabbul érzi magát, vagy nem megy le a láza, esetleg légszomja van, köhög, és nem javul 2-3 nap elteltével, akkor mindenképpen szólni kell az orvosnak.

A főigazgató szerint Magyarország nemcsak európai, hanem világviszonylatban is nagyon jól áll az átoltottságot tekintve. Ez annak köszönhető, hogy az ország nem várt a lassan érkező nyugati vakcinákra, hanem keletről származó védőoltásokat is beszerzett – így kezdődhetett meg a tömeges immunizálás.