Mindig jólesik, ha dicsérnek bennünket, különösképpen, ha ezt külföldiek teszik. Arról nem is beszélve, hogy egy svájci, internetes videókat készítő cég jó hírünket viszi a világba, teljesen ingyen. 2014 óta működnek és a videóiknak eddig 1,7 millió látogatója volt. 2019-ben „Best cities” (legjobb városok) címmel, tematikus videókat is gyártani kezdtek azok számára akik azon gondolkodnak, hogy valahol máshol telepednének le.

Nyolc előnye van annak, hogy Magyarországra költözz – ez a címe a nemrég megjelent videójuknak, amelyet gyönyörű képekkel illusztráltak.

A szerzők szerint az első előny az alacsonyabb megélhetési költség. Aki például Miamiban, havi 3000 dollárból él, annak Budapesten elég lesz körülbelül 1400 dollár is. Denverhez képest Debrecenben 56 százalékkal, Stockholmhoz képest pedig 60 százalékkal olcsóbb az élet.

Az ingatlanok árai is alacsonyabbak mint nyugaton. Budapesten egy egyszobás lakás körülbelül 50 ezer amerikai dollárba kerül. A következő előny Magyarország központi fekvése. Ha ide költözöl, könnyen felfedezheted az összes szomszéd országot, mert jók a közlekedési lehetőségek – állítják a videó készítői.

Sok Magyarországra költöző nyugati ember világosan látja az ország konzervatív politikáját. Az ország kritikusan viszonyul az Unió menekültügyi politikájához, a kormánypárti Fidesz célja a keresztény identitás megőrzése, az öregedő népesség elleni küzdelem a családok támogatásán keresztül, a nemzeti szuverenitás, a gazdasági stabilitás megőrzése és a határokon túl élő magyarok megsegítése.

Budapesten nagyon színes és szerteágazó a kulturális élet, ahol számos történelmi emlék található, az UNESCO által is védettnek tekintett világörökségi helyszíneken túl, nem csupán Budapesten, hanem az ország más tájain is.

A főváros tele van apró bárokkal és klubokkal, a Dunán hajózni is lehet, a Margit-sziget pedig Budapest zöld szíve. A videó megemlíti a számtalan zenei fesztivált, közöttük a Sziget fesztivált is, az éttermek sokaságát ahol nem csupán nemzetközi, de magyar különlegességeket is találni, (Svájcból nézve) elfogadható árakon. Majd jön a szokásos felsorolás amit nem szabad kihagyni, ha valaki Magyarországra költözik: a gulyás, a lecsó, a lángos és a kürtős kalács.

A szerzők szerint az egészségügyi ellátások olcsóbbak mint nyugaton és aki rendelkezik európai egészségügyi kártyával, az hozzájuk férhet gond nélkül. Azt javasolják, hogy aki Magyarországra költözik, könnyebben beilleszkedhet, ha megtanul magyarul.

A videó szerint az ország földjének 10 százaléka természetvédelmi terület, amelyen 45 ezer állat és 2200 növényfaj biztonságban él. Az ország hőmérsékleti viszonyai után megemlíti, hogy a startup vállalkozások csupán 10 százalék adót fizetnek, összességében pedig vonzó itt letelepedni, különösképpen Budapesten. Végül leszögezi, hogy Magyarország Európa egyik „legöregebb” országa és hogy elsősorban az idősebbek számára jó ideköltözni, mert a nyugdíjukért sokkal többet kapnak, mint nyugaton.