Az emberi szabadságjogok mindig fontosak, ezen vitatkozni sem érdemes. Azon már inkább, meddig terjednek ezek a jogok vészhelyzetben.

Mert most az van, egészségügyi vészhelyzet. Jó ideje. Már látni véljük az alagút végét, a kérdés csak az, a nap fénye szökik be rajta, vagy a gyorsvonat lámpái világítanak. Nagyon nem mindegy.

Azt hiszem, sajnos az oly nagyon oltásbarát balliberális ellenzék vonata száguld szembe az értelemmel, amikor a szabadabb mozgás feltételéül állított védettségi igazolványokat támadják. Fúj, gonosz kormány, diszkriminálja a szabad akaratukból az oltást megtagadókat, mi az, hogy ők nem mehetnek ugyanoda, mint a már védettséget szerzettek? Önkény, diktatúra, meg minden, ami rossz.

Persze mindenkinek demokratikus joga az öngyilkosságot választani (nem pártoljuk az ilyen döntést!!!), de a gyilkossági kísérletnek ezt a formáját már nem. Mert a be nem oltottak vígan lehetnek fertőzöttek és lelkesen fertőzhetnek meg másokat is, ami tűrhetetlen.

Nem a védettségi igazolvánnyal járó nagyobb szabadság, hanem az ezt lehetetlenné tévő igyekezet a diszkrimináció. Milyen jogon merészelik veszélyeztetni az életemet? Az életünket?

Nem szólva arról, hogy Magyarországon kívül szinte valamennyi európai állam is a védettség igazolásához köti a korlátozások alóli mentesítést. Erről a Magyar Nemzet készített összeállítást, elsősorban a V4 országok és Ausztria példáját bemutatva.

Szlovákia fokozatos nyitása már április 19-én elkezdődött, amikor megnyithattak az üzletek és a szolgáltatások, a templomok, a múzeumok, valamint az állatkertek is. A belépésre vonatkozóan azonban szigorú szabályok léptek életbe.

A második lépcsőfok a korlátozások enyhítésében egy héttel később, április 26-án érkezett el: az éttermek innentől kezdve ismét fogadhatnak vendégeket a teraszaikon, valamint látogathatók az edzőtermek is. A szolgáltatás igénybevételéhez hét napnál nem régebbi, negatív koronavírusteszt szükséges, és a maszkot csak a fogyasztás idejére lehet levenni. Nem szükséges a negatív koronavírusteszt a fent említett esetek egyikében sem, akinek van oltásigazolása vagy az elmúlt száznyolcvan nap során gyógyult a betegségből.

Csehországban május 3-tól csak a fodrászatok és a szépségszalonok nyithatnak ki, amelyek igénybevételéhez negatív koronavírustesztre lesz szükség. A már beoltottak, illetve mindazok, akik legfeljebb kilencven nappal korábban gyógyultak ki a betegségből, teszt nélkül vehetik igénybe ezeket a szolgáltatásokat.

Lengyelország május végéig fokozatosan feloldja a koronavírus elleni legtöbb intézkedést, a lépések azonban még a fertőzöttségi aránytól függően változhatnak. Több mint hat hónap után, május 25-től megszűnhet a maszkviselési kötelezettség szabadtéren. Ez az enyhítési lépés viszont attól függ, hogy a százezer lakosra vetített fertőzöttségi arány visszaesik-e tizenöt alá. Azt azonban egyelőre még nem tudatták, hogy a szolgáltatások igénybevételét milyen feltételekhez kötik.

Ausztriában május 19-től kinyithatnak az éttermek, a szállodák, a kulturális és a sportlétesítmények is Az éttermek külső teraszain összesen tízen, belső tereiben pedig négyen ülhetnek majd egy asztalnál. A maszk viselése, a fogyasztás idejét leszámítva, kötelező marad. A szolgáltatások igénybevételéhez a lakosoknak negatív koronavírustesztet kell felmutatniuk, igazolniuk kell, hogy beoltották őket vagy azt, hogy a közelmúltban átestek a fertőzésen.

Csupa diktatúra, ugye, bájos magyar ellenzék? Diszkrimináció a köbön, nemde?

Jobban tennék a hőbörgő, a rossz hangulat teremtésének érdekében bármire képes hölgyek és urak, ha hisztizés helyett oltásra buzdítanának. Minden diszkrimináció, azaz bizonyos vakcinák ellen való hergelés nélkül.

(Címkép: Facebook)