Különös elgondolásai vannak ennek a Scheppelnek. Azt fejtegette a Klub-rádióban Kim Lane Scheppele a magyar kormány régi kritikusa, hogy van neki  egy  furcsa előérzete, mely szerint Orbán dönthet úgy, hogy elveszíti a választásokat!  No, lám!

„Abból indulok ki, hogy mit tudok a jogszabályokból kikövetkeztetni, a jog pedig Orbán DNS-ében van. Orbán dönthet úgy, hogy elveszíti a választásokat” – jelentette ki. Az amerikai alkotmányjogász szerint Orbán Viktor évekre befészkelte magát a hatalomba, ezt szolgálja az egyetemi modellváltás is.”

Egyre többször hallani sajnos, még akár a miniszterelnök saját táborából is ezt az ostobaságot, mintha Orbán arra játszana,hogy elveszíti a választásokat! Nézzük mivel indokolja ez az amerikai nő eme érzését, íme:

„Gondoljon csak a Putyin-Medvegyev-felállásra. Ha négy év múlva visszatér, ismét hiteles politikus lehetne. 10 éven át építette a hivatalait, beleültetve a saját embereit, az elkövetkező négy évben egyik sem harapna belé. Az alapítványokból szépen folyna be a pénz, megélhetési gondjai sem lennének. Sőt, a várható uniós segélyeken kívül már most annyi pénz került a keze alá, hogy igazából arra nincs is szüksége” – vázolja fel elméletét a jogtudós.

Vagyis már van az Orbánnak dögivel pénze, nincs szüksége a hatalomra feltétlenül. Elképesztő, hogy egyesek csak hatalom-pénz-befolyás relációban bírnak gondolkodni. Úgy sakkoznak a politikai mezőkön, mintha csupán az érdekek összefésülésén múlna egy-egy hatalmi szerkezet és semmi más célja nem lenne, mint e hegemóniának a fenntartása.

A baloldal is pont ott követi el a hibát, hogy egyetlen közös nevezőjük van: Orbán leváltása.

Mindegy az, hogy emiatt még a saját „értékeiket” is a sutba kell dobni, legyen az a Jobbik üveggyönggyé változott nemzet-politikája, vagy az LMP zöld-politikája, a liberális fiatalok radikalizmusa, vagy még az MSZP álságos néppártisága is!

Egy dolgot azonban elfelejtenek  Apró-Dobrev-Gyurcsány bábjátékosai és a rendezőik is.

Hogy a demokráciában a hatalom az a néptől származik.

A forrás, az emberek akarata.  Így teljesen hibás és alaptalan az az elképzelés, hogy Orbán ki akarna szállni, mert már van elég pénze.

Ugyanis a nép nem csak jogokat ad, hanem egy értékrend mentén kötelességeket is ró megbízottjaira. Ezekkel pedig nem szabad visszaélni.  Ahogyan bizony Gyurcsányék – gondolva, hogy az emberek is csak bábok – a hatalmuk idején súlyosan visszaéltek. Loptak, csaltak, hazudtak és akiknek nem tetszett azokat jól elkardlapozták. Elvégre Kádár apánk is végig verette az országot 56-után gondolták (ma is!), így kell ezt csinálni!

„Én meg vagyok lepve, hogy mitől népszerű még mindig Orbán?! Az emberek a saját bőrükön érzik, mit művelt a járvány idején, de ha a járvány legrosszabb időszakában sem volt elégedetlenség, akkor jövőre aligha lesz. Attól tartok, hogy mivel most is szoros a verseny, jövőre, ha az élet helyreáll, Orbán javára fordul a kocka” – mondta az amerikai, hozzátéve hogy „látszania kellene, hogy a pandémia kezelése miatt az emberek Orbánt büntetik”.

Nos, hiába csodálkozik nagy szemekkel Scheppele, de azért nem büntetik, mert látják a folyamatos erőfeszítéseket, melyek arra irányulnak, hogy megmentsék őket a járvány következményeitől, pénz és támogatást nyújtanak a családoknak, egy csomó szolgáltatás ingyenesen vehető igénybe, a munkahelyek megtartásáért dolgoznak, olcsó hiteleket adnak a vállalkozásoknak, jó előre gondoskodnak orvosi eszközökről, kórházi ágyakról, vakcina készletektől és sorolhatnám.

Tették a kötelességüket! No ezért vannak kormányon immár 11 éve (kétharmaddal) és amikor a nép újra dönt jövőre nem az elitek érdekeit veszi figyelembe, hanem a saját sorsát.

Kim Lane Scheppele ugyan elismerte, őrültnek tűnhet ez a gondolata, de alkotmányjogászként úgy látja, a kormányfőnek „ki van párnázva az élete”.

Nem túl jók az előérzetei az amerikainak, nem nagyon ismeri a keresztény magyar lelkületet. Értem én, hogy ezzel a hülyeséggel is érdemes  próbálkozni és gyengíteni Orbán táborát, a sajátjaiban is elvetni a kételkedés konkolyát.

De aki cserben hagyja választóit, az már soha nem kerülhet az élre! Hanem maga is tönkremegy! Lásd Gyucsány Ferencet.

Nyitókép: MTI Fotó, Földi Imre

Forrás: mandiner.hu