Ebben a borongós, esős időben nem kívánkozik ki az ember, pedig az ünnep miatt jó volna szabadtéri programokon részt venni. Sok hagyomány, népszokás kapcsolódik ehhez a naphoz.

Például úgy tartották, a Pünkösd hajnalán szedett harmattól a leányok szebbé váltak, a megtisztított kutak vize egész évre jó egészséget adott, a házakra és az istállókra tűzött zöld ágak pedig megvédték a termést az ártó szellemektől.

Ehhez hasonló hagyományok felelevenítésében lehet része otthonukban azoknak, akik felkeresik a Hagyományok Háza honlapját.
Ugyanis Piros pünkösd online programsorozatra invitál a Hagyományok Háza 10 órától 22 óráig.

Többek között a zenei programokban szerepel a Berka Együttes és a Bajkó Zenekar ünnephez kapcsolódó koncertje. Az egyházzenei koncertek keretében, ezúttal a pünkösdhöz kapcsolódó világi és szakrális népdalkincseinkből lesz válogatás. A neves népdalénekesek most tanítványaikkal együtt dalolnak. A Magyar Állami Népi Együttes igazi csemegével készült erre a napra, a májusfa kitáncolás hagyományát elevenítik föl összeállításukban.

Lesznek előadások pünkösd ünnepéről, de a gasztronómia sem marad el, hiszen három különböző pünkösdi finomság elkészítésének csínját-bínját mutatják be.

Természetesen a gyerekek sem maradnak program nélkül, hiszen kézműves foglalkozások, népmesék és kvízjátékok várják őket.

A programokról itt olvashatnak.

Fotó: Répásy Zsolt