Farkaslaka lovasa, Tamás Csaba nyerte Villámlás nevű lovával a 10. Székely Vágtát, amelynek első három helyezettje részt vesz októberben Budapesten a Nemzeti Vágtán.

A külhoni előfutamok közül a székelyföldinek van a legnagyobb hagyománya. A helyi lovasok egyre profibbak, azt mondják: óriási megtiszteltetés, hogy a selejtezők után ők képviselhetik Székelyföldet a Nemzeti Vágtán. A nagy verseny októberben lesz Budapesten, a Hősök terén.

A galoppályát már a kora reggeli órákban tökéletesítették. A fúvósok is készen álltak, a lovasok pedig izgatottan várták a tizedik Székely Vágta parádés megnyitóját.

A jubileumi lovasverseny házigazdája Sepsiszentgyörgy, helyszíne ezúttal is a városhoz közeli ősi lármafadomb, Óriáspince-tető volt.

„Most már tizedik alkalommal szervezzünk meg egy olyan versenyt, amelynek azelőtt nem igazán volt hagyománya Székelyföldön, tehát a galoppversenyeknek a meghonosítása, ennek az élménynek a tudásnak a meghonosítsa Székelyföldön ez volt a fő célkitűzése tulajdonképpen a szervező csapatnak, amikor ezelőtt tíz évvel bevállaltuk, hogy Székelyföldön előfutamokat rendezünk” – mondta Demeter János, főszervező.

A járványhelyzet miatt idén nem szerveztek kulturális programokat. De a járványhelyzet után annak is örültek a helyiek, hogy újra megszervezhették a Székely Vágtát. A lelátókon ezer főre korlátozták, és oltási igazoláshoz kötötték a nézők részvételét.

A közönség erős mezőnynek szurkolhatott, és már a selejtező futamok végén kiderült, hogy négy ló-lovas páros képviselheti Székelyföldet az őszi Nemzeti Vágtán Budapesten.

„A székelyek mindig ott szeretnének lenni, már a kezdetektől fogva, amióta a Nemzeti Vágta zajlik és bejött ugye a határon túli versenyzés lehetősége is, a székelyek folyamatosan ott akartak lenni. Egészen biztos, hogy a magyarságnak rettentő fontos dolog, s ez az egyik üzenete, a legfontosabb üzenete a Nemzeti Vágtának, borzasztó lelkesek, készülnek rá és mindig ott vannak teljes mellbedobással” – hangsúlyozta Zajzon András, a Nemzeti Vágta elővágta-szervezője.

A Székely Vágta idei bajnoka Farkaslaka település lovasa lett.

„Szeretnék a nemzeti vágtán is eredményesen versenyezni Hargita megyinek, székelyként, hogy eredmnéyt elérni” – mondta Tamás Csaba, a Székely Vágta 2021 győztese.

A székelyföldi lovasok azt mondják, hogy vasárnaptól már a Nemzeti Vágtára készülnek, hogy méltó helyezést érjenek el a Hősök terén.

forrás: M1 / hirado.hu

Címlapkép: Tamás Csaba (Fotó: szekelyvagta.ro / Codra Botond)