Folyamatosak a tárgyalások Magyarország és az Európai Bizottság (EB) között a magyar helyreállítási terv elfogadásáról – közölte a Miniszterelnökség hétfőn az MTI-vel.

Közleményükben azt írták: a magyar helyreállítási terv elfogadásáról szóló tárgyalások közel voltak a lezáráshoz, ugyanakkor a gyermekvédelmi törvény elfogadását követően az EB „abszurd követelésekkel állt elő”.

„Az ideológiailag vezérelt politikai támadások nyilvánvalóan lassítják a korábban, szakmai egyeztetések során kialakult terv elfogadását” – fogalmaztak, kiemelve, hogy ez ellentétes a magyar emberek érdekeivel.

A Miniszterelnökség felháborítónak nevezte, hogy a magyar baloldali európai parlamenti képviselők „a tárgyalások befagyasztásáért, a magyar terv elgáncsolásáért lobbiznak Brüsszelben”.

Rámutattak: bíznak benne, hogy a magyar gazdaság újraindítását és versenyképességét támogató tervet szakmai és nem politikai alapon értékelik, a kérdés pedig független marad attól, hogy Brüsszel ragaszkodik az LMBTQ – aktivisták és – szervezetek beengedéséhez az óvodákba és iskolákba.

A tárca felidézte, hogy a magyar fél a terv május 11-i benyújtását követően is „konstruktív párbeszédet” folytatott a bizottsággal.

A közlemény megfogalmazása szerint az nem igaz, hogy bármi gond lenne a magyar tervekkel. „Semmilyen valós ok nincs arra, hogy a magyar helyreállítási tervet az EU bármely szervezete elutasítsa” – tették hozzá.

„A bizottság hirtelen előhúzott új elvárásait megválaszoltuk. Magyarország már minden feltételt teljesített, amelyet az uniós RRF rendelet alapján a tagállamoknak teljesíteniük kell” – rögzítette a Miniszterelnökség, az uniós Helyreállítási és Ellenálló – képességi Eszközre (RRF) utalva.

Mint közölték, a bizottsággal hónapokig tartó egyeztetések során kialakított magyar terv megfelelően kezeli az ország specifikus ajánlásokat. „Folyamatosak a tárgyalások Magyarország és az Európai Bizottság között a magyar helyreállítási terv elfogadásáról, várjuk az Európai Bizottság döntését” – zárták közleményüket.

Fotó: MH