Vallási és világi zsidó közösségek vezetői mellett az európai politika több meghatározó szereplője is részt vesz az Európai Zsidó Szövetség (EJA) és az Európai Tett és Védelem Liga (APL) krakkói nemzetközi konferenciáján. Az APL legújabb európai antiszemitizmus kutatásának aggasztó eredményei nyomán az esemény kiemelten foglalkozik az oktatás eszközrendszerének használatával az előítéletesség elleni küzdelemben.

A tankönyvek ilyen szempontú vizsgálatának Magyarországon kidolgozott modellje az EU illetékesei szerint is figyelemreméltó, helyi adaptálásáról már több ország oktatási kormányzatával folynak tárgyalások. Az Európai Zsidó Szövetség (EJA) és az Európai Tett és Védelem Liga (APL) nemzetközi konferenciáját a Kristályéjszaka 83. évfordulójára emlékezve november 8-9-én tartják Krakkóban. A találkozón rabbik és a zsidó közösségek képviselői mellett az európai politika vezető tisztségviselői közül is többen részt vesznek. A kétnapos eseményen áttekintik a SOA emlékezetével kapcsolatos legjobb gyakorlatokat, és kiemelten foglalkoznak a zsidókkal szembeni fokozódó előítéletesség megállításával, ami hosszabb távon elsősorban az oktatás eszközrendszerének bővítésével valósítható meg.

Jelenleg Lengyelországban és Szlovákiában dolgoznak a Magyarországi modell mintájára a helyi „fehér könyv” kidolgozásán, amely azokat a tartalmi normákat határozná meg, amelyek viszonyítási alapként szolgálhatnak a helyi nemzeti tantervek és tankönyvek vizsgálata során.

A Brüsszelben októberben bemutatott, 16 európai országot érintő antiszemitizmus előítéletesség kutatás és átfogó európai antiszemitizmus index is szemléletesen mutatja, hogy az antiszemita gyűlölet sajnálatos módon minden európai országban jelen van. A Nyugat-Európai országokban az antiszemita jellegű fizikai támadások elkövetői elsősorban a helyi muszlim közösség soraiból kerülnek ki.

(Címképen: Kristályéjszaka, felgyújtott zsinagóga. Kép forrás: Jad Vasém archivum)