Francia köztársasági elnökjelöltként Éric Zemmour első külföldi útja Örményországba vezetett. A szimbolikus jelentőségű útról többek között a Les Valeurs Actuelles hetilap és a Le Figaro napilap számolt be.

Zemmour látogatásának többek között az adja szimbolikus jelentőségét, hogy utazása során kimondottan felemelte a szavát a térségben kisebbségben élő, és ahogy a Zemmour-t útjára elkísérő Philippe de Villiers, Jacques Chirac egykori kultuszminisztere fogalmazott, „a nyugati civilizáció által cserben hagyott, üldözött keresztények” mellett. Látogatása során Zemmour felkereste az Ararat csúcsával szemben található Hor Virap kolostorát is, amely a Le Figaro olvasatában Zemmour számára az ellenállás nagyszerű példáját jelenti; a kolostor ugyanis a folyamatos, évszázados muszlim támadások ellenére még mindig a helyén van.

Sőt, a Le Figaro szerint többről van szó, mint egy nagyszerű példáról, ez a hely „egy figyelmeztetés is, egy kihalófélben levő civilizációról”.

Jerevántól Nanterre-ig, Karakochtól Saint-Étienne-du-Rouvray-ig a keleti és nyugati keresztények súlyos veszélyben vannak – fogalmazott maga Zemmour egy Twittter-üzenetében. Üzenete tökéletesen illusztrálja azt, hogy Európa keresztény gyökereit és az üldözött keresztények helyzetét Zemmour kampánya egyik fontos témájának tekinti, aki egyébként kampánynyitó nagygyűlésén saját magáról így beszélt: kis zsidó ember vagyok.

A világhírű esszéíró és filozófus Zemmour látogatása során többek között találkozott Raphaël Minassian pátriárkával, az örmény keresztények vezetőjével, valamint az SOS Chrétien d’Orients francia szervezettel, amelynek célja a keleti, nehéz helyzetben levő keresztények megsegítése.

Forrás és kép: Origo