Az eddigi megszokással szakítva jelentős nyitásra készül az RMDSZ székelyudvarhelyi szervezete, amely minden helyi, felnőtt lakos számára lehetővé teszi, hogy voksával hozzájáruljon a vezetőség megválasztásához február 27-én.

Ehhez – egy formanyomtatvány kitöltésével – meg kell erősíteni a meglévő tagságot vagy csatlakozni kell a szövetséghez. Noha már tavaly meg szerették volna tartani az RMDSZ székelyudvarhelyi városi szervezetének tisztújító ülését, erre egészségügyi okok, illetve a járványügyi korlátozások miatt nem volt lehetőség – vezette fel a hétfői sajtótájékoztatón Bíró Barna Botond, a szövetség területi szervezetének elnöke. Mint jelezte, a városi politikai alakulat „az elmúlt harminc év legnyitottabb és legdemokratikusabb” tisztújítójára készül, amelyre még nem volt példa egyetlen politikai párt részéről sem.

Bíró rámutatott, bárki szavazhat a helyi szervezet elnökére, illetve – a harmincötből – tizenkét választmányi tagra február 27-én, aki az említett dátumig kitölt egy nyilatkozatot a pártba való belépéséről, illetve tagságának megerősítéséről. Más kötelezettség nincs, sőt ez esetben az évi hatlejes tagsági díj befizetésétől is eltekintenek.

Egyfordulós, állóurnás nyílt választást szerveznek, amelynek részvevői öt helyszínen adhatják le a voksukat. A nyitással ösztönözni szeretnénk azokat a székelyudvarhelyieket, akik tevőlegesen részt szeretnének venni a közéleti munkában, ugyanakkor el szeretnénk kerülni azokat a kritikákat, amelyek megfogalmazódtak egy-két jelölt által a 2020-as helyhatósági választásokat megelőzően – közölte az udvarhelyszéki elnök. Ezzel arra célzott, hogy bizonyos személyek esetleg azért indultak tisztségekért más politikai pártok színeiben, mert ezt nem tehették meg a szövetségen belül.

Forrás: szekelyhon.ro

(Címkép: László Ildikó)