Örömmel közöljük, hogy 2024 nyarán első alkalommal rendezzük meg a „Déli Harangszó Labdarúgó Vándorkupát” (DHLV), melynek hivatalos bejelentésre 2023. december 10-én, advent második vasárnapján kerül sor a sepsiszentgyörgyi Sepsi Arénában – írja közleményében a Pulsatio Meridiana Társaság.

Az esemény egy különleges adventi ünnepséggel kezdődik, ahol teremlabdarúgó tornát szervezünk a sepsiszentgyörgyi, vajdahunyadi, szegedi és bácskatopolyai ifjúsági csapatok részvételével, Böjte Csaba testvér szentmisét celebrál, a marosszéki Kodály Zoltán gyermekkar énekrendjével gazdagítja az ünnepséget.

A résztvevő gyermekek és fiatalok számára cipősdoboznyi meglepetésekkel készülünk, és az adventi koszorú második gyertyájának meggyújtásával zárul az esemény.

Célkitűzésünk és küldetésünk:

A gyermekeknek elsősorban szeretetre és gondoskodásra van szüksége, de a gyermekekből fiatalok lesznek és nekik már tudásra, jövőképre és lehetőségekre van szükség, amelyekkel élni tudnak a 21. század valóságában.

De ma, mindenekelőtt, békére van szükség, ezért célunk a jövő generációk békés és sikeres együttélésének megteremtése!

A közelmúlt tragikus eseményei megmutatták, hogy sem az első, sem a második és sem a harmadik (hideg) világháború lezárása nem tudta elhozni azt a tartós békét amire mindannyian vágyunk. Az érték- és érdekbeli különbségek minden korábbinál mélyebb törésvonalakat alakítanak ki úgy az országokon belül, mint az országok és népek között. Nem várhatunk tovább a nagyhatalmakra, a nagy digitális platformokra és a bürokratákra, hogy megteremtsék számunkra és a jövő nemzedékek számára a tartós béke alapjait a Kárpát-medencében és környékén. Saját kezünkbe kell vegyük a közös sorsunkat.

Csaba testvér és az általa az elmúlt harminc évben felnevelt több ezer fiatal összefogása példát tud mutatni az egész társadalom számára úgy a hátrányos helyzetű gyermekekről való gondoskodásból, mint a hosszútávú békét és jövőt megalapozó kulturális és gazdasági hidak építéséből a Kárpát-medencében.

A „Déli Harangszó Labdarugó Vándorkupa” védnöke Bölöni László, a „Déli harangszó békemisszói” fővédnöke pedig Böjte Csaba.

Csaba testvér Déli Harangszó missziója a békéért és az általa felnevelt fiatalok (a Pulsatio Meridiana ZRT.-vel) küldetése a béke gazdaságáért

Kezdeményezésünket Ferenc pápa inspirálta és célja a Kárpát-medencei magyar és nem-magyar fiatalok közötti tartós barátság és béke építése ezáltal megteremtve az élhető jövő alapjait. Ő – budapesti látogatása során – hídépítőknek nevezte a magyar népet. Arra kért, hogy Európában a népek között bátran építsünk párbeszédből, bizalommal hidakat. Kérése számunkra létkérdés, lám a délszláv népeket, akárcsak a testvér orosz-ukrán népet az ártó erők milyen hamar egymásnak tudták ugrasztani.

Meg kell előznünk, hogy a Kárpát-medencében élő népeket egymás ellen fordítsák ugyanazok az erők!

A népeket összefogó hídverés itt a Kárpát-medencében, a történelmi személyek közül talán utoljára Hunyadi Jánosnak sikerült. Magyarország kormányzója (1446 – 53) céltudatos erőfeszítéssel saját magából hidat vert az itt élő nemzetek számára! János/Iancu/Janko-ra nem csak mi magyarok nézünk fel tisztelettel, hanem a románok, szerbek és a velünk együtt élő többi nemzet is! Veszélyben voltunk és ő, a keresztes sereg vezetőjével,

Kapisztrán Szent János (olaszoknak: San Giovanni da Capestrano, lengyeleknek: Jan Kapistran, horvátoknak: Ivan Kapistran) ferences szerzetessel, mindannyiunkért fáradhatatlanul küzdött, ezért őt mindannyian a magunkénak érezzük.

A Hunyadi összefogás és e kor ma is hallható szimbólumának, az embereket megszólító, szeretettel összehívó déli harangszó küldetésének mai megerősítéséért hoztuk létre a békemissziót és Társaságunkat, a PULSATIO MERIDIANA/DÉLI HARANGSZÓ (PM)-t melynek nagyrészvényesei a Szent Ferenc Alapítvány felnőtt fiataljai, és a MATE (Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem), amelynek célja, hogy megmutassa a jövő generációi számára, hogy a korábbi kudarcok és a mai nehézségek ellenére lehetséges a társadalmi érték (értelmes élet, béke, szabadság, boldogság, emberi kapcsolatok, közösségek és családok) és a gazdasági érték képződését összhangba hozni a Kárpát-medencei (és a földi) otthonunk iránt érzett felelősséggel a 21. századi rohamos technológiai és geopolitikai változások valóságában.

Ez a feladat a mai érett generációk felelőssége, ezért a PM részvényesei, közreműködői és vezetői között találjuk a Szent Ferenc Alapítvány által felnevelt hátrányos helyzetű fiatalokat is, akik jó példával járhatnak elől a teljes fiatalság számára.

Ferenc pápa, pontosan négy évvel a budapesti látogatása előtt, kérte fel erre a feladatra a fiatal vállalkozókat, közgazdászokat és akikkel közösen megalapította a Szent Ferenc Gazdasága (Economy of Francesco) mozgalmat, amely a középkori ferencesek, közöttük Kapisztrán Szent János, által működtetett, szegényeket felkaroló gazdasági intézmények elveit hozza át a mai viszonyok közé. „A jövő rajtatok keresztül lép be a világba.

Arra kérlek benneteket, hogy legyetek ennek az átalakulásnak a főszereplői” – mondta, használva az „ajtó” metaforáját, akárcsak négy évvel később Budapesten.

A PM lehetővé szeretné tenni a Kárpát-medence fiataljainak, hogy ezt a szerepet betölthessék és építhessék a béke gazdaságát Ferenc pápával. A PM támogatja a Kárpát-medence természeti-kulturális-szakképzési-gazdasági ökoszisztémáját azáltal, hogy összekapcsolja az akadémia/kutatási intézmények, a vállalatok, a kultúra, a sport és a civil társadalom innovatív és regeneratív kezdeményezéseit, a tőzsdék és pénzügyi innovációk kihasználásával.

Általunk az „érték” valóban ott lehet az értéktőzsdén!

A PM, a tőzsdei bevezetését követően, bárkinek lehetőséget ad arra, hogy részvényesként aktív részese lehessen a világszerte elismert rendkívüli innovatív magyar elmére épülő nemzeti sikereknek és az olyan tágabb érdeklődésre számot tartó, a jövő békéjét építő kulturális értékek létrehozásának a déli harangszó és a béke gazdasága jegyében, mint a „Déli Harangszó Labdarúgó Vándorkupa” (DHLV).

Ma már nem látható ellenséggel szembe kell összefogjunk, így a helyzetünk, ebből a szempontból, talán ma nehezebb, mint Hunyadi idejében. Ugyanakkor, a sport terén, megjelentek annak a reménynek a csírái, amelyekből újra épülhetnek hidak. Puskás Öcsi nemcsak a magyarok Öcsije, hanem a spanyolok Pachoja is, a DHLV védnöke, Bölöni László nemcsak a magyarok Lacija de a románok Loțija is, Diószegi László, pedig, a Sepsi OSK romániai labdarúgó élcsapat tulajdonosaként, román élvonalbeli labdarúgók foglalkoztatójaként, a román-magyar kulturális párbeszéd javításán dolgozik.

Felismerve azt, hogy a sportrendezvények, mint újkori hagyományok, amennyiben barátságra építünk és a kultúrának is adunk szerepet, tartós hidak lehetnek a különböző emberek és népek között és amelyekkel ma hasonló hatást érhetünk el, mint Hunyadi és a déli harangszó a 15. században. Így, 2024 nyara lehetőség nemcsak a magyar labdarúgó válogatott minden korábbinál jobb szereplésére a németországi Európa-bajnokságon, de a magyarság minden korábbinál hangsúlyosabb szerepvállalására a Kárpát-medence és Európa hosszú távú békéjének a megteremtésében, tekintettel a 2024-es Európa-parlamenti választásokra is.

A déli harangszó világszerte nemzetünk sikerének szimbóluma, ezt felmutatva büszkén lépünk ki újra összefogva a világ színe elé!

Közreműködők és Támogatók:

A DHLV szervezésében kulcsszerepet játszanak a Sepsi OSK, a Szent Ferenc Alapítvány és a Szent Ferenc Alapítvány által felnevelt fiatalok a Pulsatio Meridiana ZRT. képviseletében, valamint kiemelt támogatónk a Diószegi Pékség.

Kárpát-medence, 2023. 11. 27.